Brandweerman in Nood

09 april 2019

Brandweermensen roepen niet snel om hulp, toch is dit vaak letterlijk van levensbelang. De brandweer zet zich 24/7 in om mens en dier te redden. Maar wat als een brandweerman- of vrouw zelf in een noodsituatie terecht komt? Patrick Mens en Gert Toet (C-ploeg Zoetermeer Stadshart) startten twee jaar geleden met het trainingsprogramma Brandweerman in Nood (BIN).

Wat is BIN?

Gert: "Er is veel geïnvesteerd in belangrijke maatregelen om ons werk zo veilig mogelijk te maken. Denk aan portofoons, warmtebeeldcamera’s en bodyguards. Brand is dynamisch en je kan niet alles voorzien. Maar wat als er toch iets mis gaat met een van onze brandweermensen tijdens een incident en ze zelf verstrikt raken in een noodsituatie? Het trainingsprogramma BIN speelt in op de mentale weerbaarheid van de brandweer en geeft praktische tips om in dit soort situaties adequater te handelen."

Hoe kwamen jullie op het idee?

Gert: "Patrick heeft altijd als brandweerduiker gewerkt, voor hij bij ons in de C-ploeg kwam. We raakten aan de praat over de noodprocedure voor brandweerduikers. Deze is goed uitgedacht, we vroegen ons af waarom dit wat summier is bij ons dagelijks werk: brand. We hebben ons er in verdiept en al snel kwamen we op internet bij onze Amerikaanse brandweercollega’s terecht. Zij zijn al ver op dit gebied en wij konden hierdoor veel informatie en oefeningen verzamelen. We hebben de oefenkelder in Zoetermeer Stadshart speciaal ingericht voor BIN. Patrick kwam vervolgens in contact met Antwerpse brandweercollega’s die in Amerika BIN trainingen gevolgd hebben. Doordat zij al flinke stappen hebben gemaakt en de BIN-trainingen aanbieden, zijn we samen met collega’s van brandweer Amsterdam-Amstelland, naar Antwerpen geweest voor een driedaagse training."

Brandweermannen leggen een puzzel

Waarom is BIN belangrijk en wat voegt het toe aan de huidige oefeningen?

Patrick: "Met BIN staan we als brandweer sterker in onze schoenen, door de aangeleerde technieken waarmee we adequater kunnen handelen in stressvolle situaties. We kunnen de stress niet weghalen, maar wel grenzen verleggen. De training is heel persoonlijk, iedereen reageert anders in stressvolle situaties. Hierdoor kan er goed ingespeeld worden op individuele aandachtspunten. Brandweermensen roepen niet snel om hulp, toch is dit vaak letterlijk van levensbelang. Goede afspraken over een “mayday-call” zijn cruciaal."

Hoe gaat het nu verder met BIN?

Gert: "Met een aantal ploegen hebben we de BIN-oefeningen uitgeprobeerd waarop we positieve reacties kregen zoals: “Waarom is dit er nog niet?” en “Eigenlijk is dit heel erg belangrijk”. We hebben nu de eerste stappen gezet, maar er moeten er nog veel stappen gezet worden om het goed uit te zetten binnen de organisatie. We kijken nu samen met andere afdelingen binnen de VRH naar de mogelijkheden."

Werken bij de VRH