"Alles draait om samenwerking binnen de ploeg"

12 november 2020

John werkt al ruim 31 jaar als brandweerman bij de Veiligheidsregio Haaglanden. Daarnaast is hij ook al jaren bevelvoerder. Iedere keer wanneer de brandweer uitrukt – of het nu is voor een woningbrand, een dier in nood of een auto te water – neemt de bevelvoerder de leiding bij het maken van een inzetplan. Dat doet hij samen met het team in de brandweerwagen, vaak met sirenes aan, onderweg naar de locatie van het incident.

John Noordam

"De bevelvoerder is de coördinator van de tankautospuit. Maar het werk bij de brandweer doe je nooit alleen, alles draait om samenwerking binnen de ploeg. Juist als bevelvoerder heb ik mijn collega’s heel hard nodig om een goede analyse te maken van het incident waar we naartoe gaan. Een voor allen en allen voor een, dat is enorm belangrijk in het brandweerwereldje. Een bevelvoerder heeft toevallig de leiding op dat moment. Maar op andere momenten – wanneer iemand anders bevelvoerder is – zit ik gewoon weer als brandweerman op de wagen."

Bevelvoerder John poseert met helm bij brandweerwagen

"Ik vind het prachtig dat je als brandweerman iets voor de samenleving kunt betekenen. Dat is ook de reden dat ik dit ben gaan doen: mensen helpen staat bij mij hoog in het vaandel. Je gaat ergens naartoe waar iemand anders juist vanaf rent en krijgt dan de situatie onder controle, dat is mooi. Mensen zijn ook heel dankbaar voor wat wij doen, we lossen immers iets op dat uit de hand is gelopen. Als professional bied je rust en een oplossing in een wanhopige situatie."