Als centralist op de Meldkamer Brandweer

19 februari 2020

Hoe zijn de rollen verdeeld bij de Meldkamer Brandweer en wat gebeurt daar zoal? Mark Beeloo is een van de centralisten en vertelt over zijn werk.

‘’Dertien jaar geleden begon ik als centralist op de meldkamer en in december 2018 ben ik ook instructeur geworden. Dit houdt in dat ik nieuwe collega’s opleid en ervoor zorg dat alle collega’s blijven oefenen. Ook oefenen hoort erbij als je centralist bent. Dit doen niet alleen brandweermannen- en vrouwen. We bootsen onder andere incidenten na en we gaan daadwerkelijk gebieden verkennen om regiokennis op te doen. Dat is heel belangrijk als centralist, zeker omdat we werken voor een groot gebied: Haaglanden en Hollands-Midden’’, vertelt Mark.

 

nvt

Van Reddingsbrigade naar Meldkamer Brandweer

“Ik ben 23 jaar geleden begonnen bij de Reddingsbrigade en een collega tipte mij over de vacature bij de Meldkamer Brandweer. Dat leek me wel wat! De hulpverlening vind ik zó mooi: mens en dier in nood helpen. Je weet nooit hoe een werkdag eruit ziet. Laatst had ik een late dienst op zondag en toen was het erg onrustig in Duindorp. Dit was net voor de jaarwisseling. Er liep dat moment ook een stagiair mee. Nou, je kunt je wel voorstellen dat die stagiair een goede indruk van ons werk heeft gehad."

Rollen

"Tijdens een dienst op de meldkamer word je ingeroosterd op één van de vier rollen die er zijn: intake, frontoffice, uitgifte en backoffice. In de infographic hieronder kun je de rollen bekijken. In het kort: de collega die de intake-rol heeft neemt 112-melding aan én de overloopmeldingen van politie en ambulance. De collega van de frontoffice neemt ook 112-meldingen aan en Openbaar Meldsysteem (OMS)-meldingen.

Er bestaat ook een uitgifte-rol. In die rol heb je contact met de collega’s op straat en stuur je de wagens de weg op. Collega’s in de backoffice-rol hebben telefonisch contact met bevelvoerders en officieren en bellen met bijvoorbeeld Stichting Salvage (eerste hulp na brand), politie en ambulance."

Infographic Meldkamer Brandweer

Infographic Meldkamer Brandweer