Brandweer geeft compliment aan bewoners na incident met koolmonoxide (CO)

21 november 2019

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ruikt of ziet het giftige gas niet, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Belangrijk dus om extra alert te zijn! Vooral nu het buiten weer kouder wordt en we binnen weer gaan stoken.

Herkenbare symptomen

CO kan ontstaan bij verbrandingstoestellen die bijvoorbeeld verkeerd geïnstalleerd zijn, zoals een ketel, geiser, boiler of cv-ketel. Het overkwam Tijmen en Iris; laat in de avond ging de CO-melder naast hun geiser af. Zij twijfelden geen moment en gingen naar buiten om frisse lucht te halen. Vervolgens reden zij naar het ziekenhuis om zichzelf te laten controleren. En dit was nodig, want bij Iris waren de eerste symptomen al te herkennen.

“In eerste instantie wilde ik er niet aan geloven en dacht ik: nee joh, er zal vast niets ernstigs zijn. Tijmen vroeg me of het wel goed met me ging en ik moest eerlijk bekennen dat ik me anders voelde. Zo had ik last van hoofdpijn, misselijkheid, voelde ik tintelingen in mijn vingers en werd mijn zicht minder”, vertelt Iris. Duidelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging.

Tijmen voegt toe: “Ik ben erg blij dat we een CO-melder aangeschaft hebben toen we hier kwamen wonen. Ik ben altijd extra alert, maar in dit geval had het zonder CO-melder zo maar eens heel anders kunnen aflopen. Daar wil je niet aan denken. Ik raad dus zeker iedereen aan om een CO-melder aan te schaffen als je deze nog niet hebt. Het kan écht levens redden!”

Brandweerman poseert met slachtoffers koolmonoxidelek

Snel en goed gehandeld

Sander Schoolenberg, bevelvoerder kazerne Den Hoorn, was bij het incident betrokken. “Collega’s van kazerne Delft waren uitgerukt voor een andere melding, vandaar dat wij ter plaatsen kwamen. Wat mij opviel was dat het een Prio1 melding was. Toen ging er bij mij direct een alarmbel rinkelen; er is daar iets bijzonders gebeurd. We begrepen via de politie al snel dat het zou gaan om de geiser; die vonden we. Ook hadden de bewoners op de CO-melder gekeken om te checken wat de meting was, dit was ook erg waardevolle informatie voor ons.

We gingen na waar de CO vandaan kwam, maar alles was uitgezet en er was geen CO meer te meten. Daaruit bleek al dat er mensen binnen hadden gelopen die écht goed wisten wat ze moesten doen. Ook de ramen stonden open, de geiser was dus uitgezet en de CO-melder was gecheckt. Daarom geven we deze mensen vanuit de brandweer een groot compliment!”

Meer informatie

Meer weten over koolmonoxide? Kijk op onze website Haaglandenveilig.nl.