Broers Rik en Jurjen werken allebei bij de VRH

30 september 2020

Rik en Jurjen werken beiden als brandweerman op de kazerne Scheveningen. Ze zijn directe collega’s… én broers. Vandaag vertellen zij, tijdens de nationale broers- en zussendag, hoe het is om al zolang als broers samen te werken.

“In 1992 zijn we samen gestart met de opleiding tot brandweerman. Onze vader vond dat het tijd was dat we stopten met flierefluiten en wees ons op de vacature. We hebben daarop gereageerd en nooit spijt gehad! Sinds de opleiding werken we vaker samen dan niet: als duiker bij de kazerne in het centrum van Den Haag, op de hoogwerker en nu al enkele jaren in Scheveningen. Tussendoor hebben we weleens een aantal jaar op verschillende kazernes gewerkt, maar we kwamen steeds weer samen terecht,” vertelt Rik.

Broers Rik en Jurjen (beide werkzaam bij de VRH) poseren bij brandweerauto

We zijn collega's en beste vrienden

Jurjen: “We zijn collega’s en beste vrienden. Op werk hebben we de afspraak gemaakt met onze ploegchef dat eventuele privéproblemen nooit het werk in de weg staan. En dat gebeurt ook niet. Natuurlijk is er wel eens een verhitte discussie over de snelste route naar een incidente toe. Met broers onderling laat je het dan soms wat verder komen dan met een andere collega, maar dit gaat nooit ten koste van het belangrijke werk dat we doen.

“Ons enthousiasme over het brandweervak blijkt aanstekelijk. Twee neven van ons zijn ook in dienst gekomen bij de brandweer. We zijn bijna een familiebedrijf! We zien het vooral als een voordeel dat we zoveel samen werken. Het werk is hartstikke mooi en bijzonder, maar soms ook heftig. Het is fijn om dat samen mee te maken. En we willen ons thuisfront niet altijd met alle verhalen belasten, juist omdat ze soms erg heftig zijn. Het is fijn dat wij elkaar daarvoor hebben en natuurlijk ook onze andere ploeggenoten”, sluiten de broers samen af.