De beste resultaten behalen bij een brandweerincident

16 juni 2021

Voor David de Wit was het vrij duidelijk dat hij later bij de brandweer zou gaan werken. Zijn vader en opa werkten bij brandweer Hollands Midden waardoor hij het mooie vak al vroeg mee kreeg. Sinds augustus 2020 werkt hij met trots bij de VRH op de afdeling Operationele Voorbereiding. Een afdeling binnen de brandweer die niet weg te denken is. Het team richt zich vooral op de ondersteuning van de basisbrandweerzorg en de voorbereiding daarvan, zodat alles op orde is wanneer er uitgerukt moet worden naar een incident.

Een goed beeld van het incident

Binnen zijn functie houdt hij zich bezig met de Operationele Informatie Voorziening. “Ik ben verantwoordelijk voor de strategie rondom de informatie-gestuurde oplossingen. Als voorbeeld: onze brandweereenheden op straat hebben tablets bij zich. Hierop krijgen zij tijdens het uitrukken aanvullende informatie over een incident, zoals informatie over het gebouw en de locatie van brandkranen.”

Om een goed beeld van incidenten in de regio te krijgen, werkt het team ook met diverse dashboards en tools. ”Op een dashboard brengen wij de actuele situatie in de regio goed in beeld. We kunnen zo onder meer monitoren hoeveel alarmeringen er per kazerne zijn geweest en wat de actuele incidenten zijn. Het dashboard wordt niet alleen gebruikt tijdens incidenten, maar biedt ook de mogelijkheid tot informatieverzameling en de analyse daarvan.”

Beleidsmedewerker David de Wit poseert voor beeldschermen

Elke dag weer anders

Een dag op de afdeling verloopt altijd weer anders. David vertelt enthousiast: ”Binnen het team Operationele Voorbereiding neem ik ook deel aan het Operationeel Centrum Brandweer. Hier geef ik samen met twee collega’s wekelijks de briefing voor de piketorganisatie*. Ik voorzie de organisatie van belangrijk nieuws via de 24uurs-app, dit is een app waar operationele mededelingen worden geplaatst. Denk aan een pushmelding voor wanneer er veel sneeuw is gevallen en maatregelen voor een te verwachten incident.”

”Daarnaast monitoren wij het natuurbrandrisico. Als er veel warme dagen zijn waarbij er weinig tot geen neerslag valt, wordt het risico op natuurbranden groter. Bij een alarmering zorgen wij ervoor dat het juiste aantal brandweereenheden ter plaatse wordt gestuurd om de brand te blussen.”

“Tot slot vervullen de collega’s van mijn afdeling tijdens de jaarwisseling de rol van Hoofd Informatie. We zijn dan verantwoordelijk om een goed beeld te creëren van wat er allemaal speelt en deze informatie delen we met de eenheden. Ik mocht de jaarwisseling van 2020/2021 draaien, waar onverwacht Koning Willem-Alexander in de kamer stond.”

Het mag gezegd worden dat David een drukbezette man is, want hij werkt ook als brandweervrijwilliger bij de kazernes in de gemeente Westland en Midden Delfland. ”Zo kan ik tijdens een uitruk mijn eigen producten direct goed testen.” Een drijvende kracht voor een sterke Veiligheidsregio is een goed beeld krijgen van incidenten. Het mag duidelijk zijn dat een goede voorbereiding begint bij het team van Operationele Voorbereiding.

Wat is een piketfunctie?

*Binnen de brandweer heb je collega's die naast hun reguliere functie een nevenfunctie bekleden, dit noemen we een piketfunctie. Een piketorganisatie draagt zorg voor het in stand houden en verder ontwikkelen van de operationele piketfuncties