De brandweer is er voor iedereen

07 november 2019

Volgens Esther Lieben, Algemeen Directeur Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en Commandant Brandweer Haaglanden, staat de Veiligheidsregio Haaglanden er uitstekend op. Desondanks heeft ze nog wel een wens voor de toekomst. Zo wil ze dat de organisatie meer een afspiegeling wordt van de maatschappij. Nieuwe medewerkers zijn daarom welkom.

Portretfoto Esther Lieben, Algemeen Directeur Veiligheidsregio Haaglanden en Commandant Brandweer Haaglanden

Hoe staat de organisatie er op dit moment voor?

"Goed. We zijn een prettige organisatie om voor te werken. Onze 1140 mensen, onder wie zo’n 265 vrijwilligers, werken met plezier bij de VRH, omdat iedereen hier zichzelf kan zijn. En ook bezoekers komen graag bij ons omdat we gastvrij en open zijn. We voorzien komende jaren regelmatig in de behoefte aan nieuwe mensen."

Wat opvalt: Het woord ‘saamhorigheid’ valt vaak, kun je dat toelichten?

"We hebben met elkaar hetzelfde doel voor ogen en vinden elkaar op elk vakgebied binnen de organisatie. Of dit nu op het gebied van incidentenbestrijding of risicobeheersing is. Logisch dus dat daar een bepaalde kameraadschap, een bepaalde saamhorigheid, uit voortvloeit. Dat is alleen maar goed. Buitenstaanders moeten bij de term ‘saamhorigheid’ echter niet de indruk krijgen dat het zoiets betekent als: ‘Wij tegen de rest van de wereld’. Zo is het namelijk helemaal niet. Het tegendeel is waar. Wij als brandweerorganisatie zijn de wereld.

De VRH is een organisatie zonder drempels, of je er nu werkt of hulp van verlangt. En juist daarom willen we nadrukkelijker een afspiegeling vormen van die maatschappij. Dat is hét speerpunt voor de komende tijd, want daarin slagen we tot dusver helaas nog te weinig.

Waarom lukt dat nu nog te weinig denk je?

"Werken bij de brandweer gaat vaak van vader op zoon, van buurman op buurman, via vrienden. Mensen moeten, kortom, via hun netwerk in contact komen met onze mooie organisatie. En je merkt dat we nu nog niet altijd in beeld zijn bij bepaalde groepen in onze samenleving. En dat is jammer. We hebben namelijk onwijs goed personeel, maar we hebben ook keihard nieuwe mensen nodig. Niet alleen in het veldwerk maar op alle afdelingen binnen de organisatie. Wat de achtergrond van die mensen is, is totaal niet van belang. Iedereen met ambities en drive is hier van harte welkom. We gaan er dus nog meer op inzetten om mensen uit alle geledingen van onze samenleving aan ons te binden. Er is plek voor iedereen."

Hoe gaat u daarvoor proberen te zorgen?

"We hebben onlangs studenten van de Haagse Hogeschool als trainees de kans geboden aan onze organisatie te ruiken. We proberen leerlingen op het mbo enthousiast te maken. En datzelfde gaan we nu ook nadrukkelijker doen bij leerlingen van het vmbo. Wij willen benadrukken dat je bij ons korps leuk werk hebt, waarin je je kunt blijven ontwikkelen. Bij velen heerst nog altijd het beeld dat werken bij de brandweer op vrijwillige basis is, maar je kunt er een goed salaris verdienen. Voorbeeld: iemand die heeft gestudeerd, denkt misschien niet automatisch aan de brandweerorganisatie. Maar ook voor hem of haar liggen hier geweldige uitdagingen. Simpelweg omdat onze organisatie gerund wordt als een bedrijf met een staf en diensten die daarbij komen kijken."

Scholieren of studenten die dit lezen, mogen dus solliciteren bij VRH?

"Heel graag. Het is een cliché, maar wél waar: de jeugd heeft de toekomst. VRH gaat de toekomst graag in met dat jeugdige enthousiasme. Veelkleurig en veelzijdig met mannen, vrouwen, jongens en meisjes met verschillende soorten schoolopleidingen, verschillende religies, verschillende seksuele geaardheden, het maakt niet uit. We zijn voor veel mensen een heel gaaf bedrijf."