“De combinatie van werken op kantoor en in het veld geeft me veel motivatie”

29 april 2021

Kees, beleidsmedewerker Operationele Voorbereiding

Dat je als ambitieuze young professional bij de brandweer op de goede plek zit, bewijst Kees. Op zijn 18e ging hij bij de vrijwillige brandweer én ging hij aan de slag als centralist bij de meldkamer, als bijbanen naast zijn hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde. Inmiddels is hij zeven jaar verder en werkzaam als beleidsmedewerker Operationele Voorbereiding, vrijwillige brandweerman én heeft hij een piketfunctie als Hoofd Ondersteuning (HON). “Waar mijn ambitie vandaan komt? Ik heb wel een route voor ogen die ik zou willen afleggen in mijn carrière. Ik heb passie voor dit werk en wil dit op meerdere fronten uitoefenen, zowel uitvoerend als op kantoor,” vertelt Kees enthousiast.

In de zomer van 2020 begon Kees met het inwerktraject voor de piketfunctie die hij in januari 2021 afrondde. “De HON-functie leek me al een langere tijd erg interessant. Ik ben dus erg blij dat ik nu echt aan de slag mag als HON. Dat is het mooie aan werken bij de brandweer: er is geen scheiding tussen werken op kantoor óf werken in de operationele dienst. Ik zou het zonde vinden als ik alleen maar werk op kantoor en geen resultaat zie van wat ik daar eigenlijk doe. Als ik bijvoorbeeld aan een project heb gewerkt en dit vervolgens in de praktijk zie werken, haal ik daar heel veel voldoening en motivatie uit.”

De piketfunctie van Hoofd Ondersteuning

“Een piketfunctie houdt in dat je gedurende een halve of hele week 24-uur beschikbaar bent om gealarmeerd te worden als er een incident plaatsvindt. Als HON lever je een ondersteunende bijdrage tijdens grootschalige incidenten en evenementen. Deze ondersteuning is heel breed. Je moet bijvoorbeeld denken aan het organiseren van de restdekking (staan er genoeg brandweereenheden paraat om het werk over te nemen?), maar ook het coördineren van logistieke zaken (kunnen de hulpdiensten makkelijk ter plaatse komen?) en de catering voor hulpdiensten. Dit gebeurt altijd vanuit het ‘actiecentrum’, wat een vaste locatie is. De HON komt dus nooit ter plaatse bij het incident. Daarnaast werkt de HON ook veel met afdeling Paraatheid. In samenwerking met hen wordt ervoor gezorgd dat de bezetting en daarmee de paraatheid op orde is. Dat is het leuke aan HON: je bent niet alleen bezig met incidenten. Je kan de hele dag benaderd worden voor advies over allerlei zaken, zoals een defect voertuig waarvoor vervanging geregeld moet worden.”

Hoe meer incidenten, hoe meer ervaring

“Ik heb inmiddels drie piketweken achter de rug. In al die drie piketweken heb ik al een opschaling meegemaakt. Niemand is blij met incidenten. Maar als het dan toch gebeurt, ben ik dankbaar dat ik een bijdrage kan leveren aan het bestrijden van het incident. Hierdoor kan ik al het geleerde toepassen in de praktijk en ervaring opdoen. Elke situatie is namelijk zo anders, dat er niet één vast protocol is. Het is dus soms best puzzelen, wat de functie ook nog super uitdagend maakt.”

Kees in brandweerman kleding

Werken bij de VRH