De inzet van de brandweer tijdens de coronacrisis

14 mei 2020

Coronacrisis of niet; incidenten blijven gebeuren. Dat zien we ook in onze regio Haaglanden. De brandweer blijft zich inzetten voor mens en dier. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo. Het werk voor onze brandweercollega’s is wel anders in deze tijden. Bij het bieden van onze hulpverlening hebben wij als brandweer ook te maken met de maatregelen rondom het coronavirus. 

Richtlijnen RIVM

We werken zover ons operationele werk het toelaat volgens de richtlijnen van het RIVM. Zo proberen wij zoveel mogelijk anderhalve meter afstand te bewaren en dragen vaker dan normaal onze persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, mondkapjes en veiligheidsbrillen. Dit doen we voor onze eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen die bij incidenten betrokken zijn. Het bewaren van de anderhalve meter afstand, kan natuurlijk niet altijd. Het bestrijden van de incidenten en verrichten van hulpverleningstaken hebben te allen tijde prioriteit. Denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van een brand waarbij intensieve samenwerking noodzakelijk is. Of aan het assisteren van de ambulancedienst.

Als wij de ambulancemedewerkers helpen met onze hoogwerker om een patiënt uit de woning te halen, moeten wij de patiënt toch op de vervoersbrancard tillen. Dat kan niet altijd wanneer wij anderhalve meter afstand bewaren. Wel weten wij wanneer wij ter plaatse komen of we te maken hebben met een coronaverdachte situatie. Wanneer dit het geval is, kunnen we onze persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken en alsnog onze assistentie verlenen. 

Hoogwerker van de brandweer tijdens het blussen van een brand

Versoepeling maatregelen

Afgelopen week heeft ons kabinet versoepelde maatregelen rondom de coronacrisis afgekondigd. Sinds deze week wordt het normale leven zoals we dat kenden, steeds meer een beetje opgepakt. Dit heeft ook voor ons als brandweer gevolgen. Een normale werkdag van een beroepsbrandweerman en -vrouw bestaat, naast het bestrijden van incidenten en werkzaamheden in de kazerne, voor een groot deel uit trainen, oefenen en sporten. Dat gebeurt in en rondom onze kazernes, maar ook op straat. Daarom zijn wij ook op straat steeds meer zichtbaar als er geen incidenten zijn, zodat we dan aan onze vakbekwaamheid kunnen werken, fit blijven en zo de veiligheid in onze regio kunnen blijven waarborgen! Ook onze vrijwillige brandweercollega’s gaan in de avonduren weer in kleine groepen het oefenen en trainen hervatten.  

Benieuwd naar wat de kazerne bij jou in de buurt doet? Volg de kazernes op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte! Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina.

Overzicht beroepskazernes

Een overzicht van onze kazernes die 24 uur per dag zeven dagen per week bemenst worden door beroepsbrandweermannen en -vrouwen:

Overzicht vrijwillige kazernes

Een overzicht van onze kazernes die bemenst worden door onze collega’s die zich naast hun dagelijkse werk inzetten als vrijwillige brandweer:

Werken bij de VRH