“Een gezamenlijk belang vanuit mijn eigen expertise dienen”

21 juli 2021

Teun, opleiding Adviseur Gevaarlijke Stoffen

Teun begon 2,5 jaar geleden bij de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) om de functie Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) te gaan vervullen. Met zijn achtergrond vanuit de biochemie is dit de perfecte match. Daarvoor moet hij wel, naast zijn functie als beleidsmedewerker bij Operationele Voorbereiding, de opleiding AGS volgen. In september 2020 startte de vernieuwde opleiding waarmee hij eind december 2021 klaar is. Teun staat te trappelen om volgend jaar eindelijk écht aan de slag te kunnen gaan. Hij neemt ons mee in zijn opleiding en de ervaring die hij tot dusver opdeed.

Teun Payens bij de dienstauto

De basistheorie vertalen naar de praktijk

De opleiding AGS is zowel een theoretische als praktische opleiding. Je krijgt de nodige ervaring, skills en kennis mee om je werkzaamheden in het veld goed uit te voeren. Teun vertelt ons wat de functie precies inhoudt: “Als AGS adviseer je de hoogst leidinggevende over het incident met betrekking tot gevaarlijke stoffen. Op basis van bevindingen en risico-inschattingen adviseer je onder andere over persoonlijke beschermingsmiddelen, mogelijke inzetstrategieën en het schoonmaken van mensen en materieel. Logischerwijs kom je ter plaatse bij incidenten met gevaarlijke stoffen, maar als AGS biedt je ook vaak een meerwaarde aan incidenten waar de precieze oorzaak nog niet duidelijk is.”

Tijdens de opleiding leer je over alle stofklassen die elk hun eigen gevaaraspecten en risico’s hebben. Daarnaast zijn er aanvullende dagen met theorie, maar ook praktijkdagen waar bepaalde scenario’s worden nagebootst. Teun vertelt: “Uiteindelijk moet je de basis gaan vertalen naar de praktijk. Het is alleen heel erg situatieafhankelijk tot welk handelingsperspectief je komt. Dat leer je pas door te doen en daarom draai ik momenteel ook diensten mee. Zo kreeg ik laatst een melding waarbij er inpandig gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Er hing wat rook en een penetrante, irriterende lucht. Na de verkenning van de eerste ploeg leek het om overstroomde toiletten te gaan. Wij als AGS dragen bij aan de zoektocht naar de oorzaak. We voerden metingen uit om te kijken of er ook daadwerkelijk gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Uiteindelijk bleken er werkzaamheden op een andere verdieping te zijn waar alle kranen even voor open moesten staan. Als er dan een verstopping is, loopt het dus niet goed door en komt het ergens anders omhoog. Ondanks dat het uiteindelijk niet zo spannend was, leer ik veel van dit soort momenten. We zijn toch even met elkaar op onderzoek uit.”

Een veelzijdige toekomst met een gezamenlijk belang

“Ik zit nu op een goede plek waar ik stappen kan maken. Er ontstaat hier en daar wel wat variatie in mijn werkzaamheden. Dit komt omdat ik me met twee vlakken bezighoud: energietransitie en incidentenbestrijding gevaarlijke stoffen (IGBS). Ik haal plezier uit veel verschillende dingen. Wat ik zo leuk vind aan de functie AGS is dat ik de mogelijkheid krijg om diepgaand zaken uit te zoeken. Verder krijg ik ook voldoening uit de situaties waarin het lukt om snel met een goed handelingsperspectief te komen. Maar het allerleukste aan dit beroep vind ik eigenlijk dat je met elkaar moet zorgen voor de meest geschikte aanpak met een zo groot mogelijk veiligheidseffect. Dat gezamenlijk belang dienen, maar dan vanuit mijn eigen expertise, trekt mij aan.”

Werken bij de VRH