"Een rookmelder kan je leven redden"

17 juni 2021

Shashita, overlevende van brand, Gert, bevelvoerder

Brand is verwoestend, maar de rook die daarbij vrijkomt is dodelijk. Rook bevat namelijk giftige stoffen waardoor het de grootste doodsoorzaak is bij brand. Een rookmelder detecteert rook en alarmeert jou, zodat je kunt vluchten. Je zou dus kunnen zeggen dat het een makkelijke en betaalbare tool is die je leven kan redden. Maar waarom heeft dan nog niet iedereen er een in zijn of haar woning hangen? Shahista uit Zoetermeer wil meer bekendheid over het belang van rookmelders: “al maak ik maar één iemand bewust van de gevaren. Door mijn verhaal te vertellen hoop ik mensen wakker te schudden.”

Op 15 november 2020 om 22:13 ontving brandweerkazerne Zoetermeer Stadshart de melding ‘gebouwbrand’. Gert was op dat moment bevelvoerder en was met zijn ploeg in vijf minuten ter plaatse. “Onderweg kreeg ik de informatie dat de bewoonster zichzelf in veiligheid had weten te brengen. Dat was voor mij een geruststelling. Ik wist dus dat we ons volledig konden richten op het bestrijden van de brand en niet ook nog op het redden van een persoon”, aldus Gert.

Foto van Shashista met de quote "een rookmelder redde mijn leven!"

Kortsluiting

In de slaapkamer van bewoonster Shahista, waar op dat moment haar kleindochter lag te slapen, bleek een beginnende brand te zijn ontstaan door kortsluiting. “Ik had één rookmelder in mijn woning hangen”, vertelt Shahista. “Toen de rookmelder afging, bleef ik in eerste instantie heel rustig, tot ik besefte dat er echt brand was. Toen flitste alles aan me voorbij: ik had toch geen kaarsen aan of iets anders dat brand kon veroorzaken. Aan kortsluiting had ik nooit gedacht.” Door het alarmeren van de rookmelder heeft Shahista snel kunnen reageren en daardoor zichzelf en haar kleindochter in veiligheid kunnen brengen. “Dat is de functie én waarde van een rookmelder”, zoals bevelvoerder Gert mooi verwoordt.

Trauma

Hoewel de brand niet groot was, was de nasleep voor Shahista enorm. “Vooral de rooklucht was verschrikkelijk. Mijn woning werd onbewoonbaar verklaard, waardoor ik meteen op zoek moest naar een tijdelijke verblijfplaats.” Na vier maanden op een vakantiepark gewoond te hebben, is ze inmiddels weer terug in een huis waar álles nieuw is. Van de meubels tot de wanden, alles heeft Shahista professioneel moeten laten reinigen of opnieuw moeten aanschaffen. “Al gaat het op dit moment goed met me, het is en blijft een traumatische ervaring. Er komt zoveel bij kijken.” Door haar verhaal te vertellen, hoopt ze dat er zoveel mogelijk mensen bewust worden gemaakt van kleine gevaren met grote gevolgen. “Rookmelders zouden verplicht moeten zijn. Het heeft het leven van mij en mijn kleindochter gered. Ik heb nu in elke ruimte in mijn woning een rookmelder hangen.”

Huisbezoeken

Het leven van Shahista en alle andere brandslachtoffers is na zo’n heftige gebeurtenis nooit meer hetzelfde. Om brand zo veel mogelijk te voorkomen, biedt Veiligheidsregio Haaglanden gratis huisbezoeken aan in Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk. Burgervrijwilligers die zijn opgeleid tot brandweerambassadeurs inspecteren de woning en geven advies over brandveiligheid. Betty, coördinator Brandveilig Leven, beaamt het belang hiervan: “na een brand zijn bewoners en ook hun omwonenden geïnteresseerd in voorlichting. Men is nieuwsgierig naar de oorzaak van brand en voor ons is een woningbrand juist een aanleiding om met bewoners in gesprek te gaan zodat een (volgende) brand voorkomen kan worden.”

Woont u (brand)veilig? In sommige plaatsen bieden wij gratis huisbezoeken aan om dit te laten controleren.

Werken bij de VRH