"Het is fijn om te merken dat mijn werk gewaardeerd wordt"

03 februari 2021

Dat werken bij de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) alles behalve eentonig is, bewijst Berry wel. In 2006 begon hij als personeelsconsulent bij de Haagse brandweer en al snel groeide zijn interesse voor het operationele brandweerwerk. Inmiddels werkt hij als algemeen ondersteuner voor verschillende kazernes en als woordvoerder brandweer. Daarnaast is hij examinator bij het Instituut Fysieke Veiligheid voor de functie woordvoerder brandweer én testleider voor de periodieke geneeskundige keuringen van het operationeel brandweerpersoneel. In de tussentijd heeft hij ook nog als brandweervrijwilliger gewerkt. Berry is een bezige bij die graag zijn steentje bijdraagt.

Alles wat op je pad komt

“Het werk van een algemeen ondersteuner is vrij breed, met mijn werk ontlast ik het brandweerpersoneel op de kazernes. In de basis pak je eigenlijk alles op wat er op je pad komt. Denk hierbij aan de planning van werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd, maar ook aan ondersteuning bij projecten die binnen ons team lopen. Het kan echt van alles zijn.

Toen de vacature voor deze functie op mijn pad kwam, leek mij dat hartstikke leuk om te gaan doen. De samenwerking met verschillende mensen op de kazernes en binnen de organisatie trekt mij aan, net als de afwisseling in het werk. Geen dag is hetzelfde. Ook het sociale aspect vind ik belangrijk; samen met collega’s nuttig werk doen. Het is fijn om te merken dat mijn werk gewaardeerd wordt.

Woordvoerder

Naast het werk als ondersteuner, ben ik ook woordvoerder brandweer. Dat doen we bij de VRH met zes collega’s in piketvorm. Gemiddeld ben ik twee keer per maand drie á vier dagen 24/7 oproepbaar. Als woordvoerder kom je bij best interessante incidenten, waar je onder andere de pers te woord staat en omwonenden informeert over wat zij kunnen doen. Zo’n incident kan een keukenbrand zijn, maar bijvoorbeeld ook de vonkenregen op Scheveningen tijdens de jaarwisseling van 2018-2019. Je weet van te voren nooit wat je te wachten staat. Daarbij kan een incident vaak grote impact hebben op slachtoffers en andere betrokkenen, het is dan ook van belang om daar oog en gevoel bij te hebben.”

Meer weten over het woordvoerderspiket? Lees hier het interview met woordvoerder Mike.

Operationeel ondersteuner Berry Wasmus poseert bij brandweerauto