Het Quick Response Team van Brandweer Haaglanden

09 december 2019

Binnen Brandweer Haaglanden hebben we verschillende specialismes. Eén daarvan is het specialisme Quick Respons Team (QRT). Dit team heeft twee taken. Zij komen in actie bij geweldsincidenten met mogelijk meerdere slachtoffers en een (vermoeden van) terroristische aanslag en bij incidenten met gevaarlijke stoffen.

De primaire taak van de brandweer is het redden van mens en dier, het bestrijden van brand en hulpverlening bij incidenten anders dan brand. De brandweer is een ‘vredesdienst’, vergelijkbaar met de ambulancedienst. Daarin verschilt de brandweer daadwerkelijk van de politie, die zich vooral richt op de openbare orde.

Mensen van brandweer en ambulance lopen gezamenlijk

Het QRT komt in actie zodra de politie haar taak heeft gedaan in de zogenaamde ‘hotzone’ (vaak plaats delict). Zodra het sein ‘veilig’ is gegeven gaat het QRT aan het werk met het doel om gezamenlijk met de ambulancedienst zoveel mogelijk slachtoffers te helpen. Zij zijn hiervoor speciaal getraind en uitgerust.  

Aanleiding QRT-team

Incidenten en aanslagen in het buitenland leren dat het belangrijk is om brandweermedewerkers voor te bereiden op hun reddingstaken in een dergelijk geval. Er zijn op meerdere fronten al voorbereidingen getroffen. Bij de aanslag in Zaventem in België in 2016 werd de brandweer ingezet om slachtoffers te evacueren en te behandelen.

Brandweermannen stonden daar met de handen in het haar, zij hadden niet de juiste spullen en opleiding om goed hulp te bieden. Er is geluisterd naar deze ervaringen en geprobeerd daar op in te spelen. Het QRT van Brandweer Haaglanden werkt samen met de politie en andere hulpdiensten.

Hulpverleners oefenen op een pop

Opleiding en oefenen

Bij een aanslag is de voornaamste taak van het QRT het redden van mensen. Dit gebeurt bij het ‘gewone’ brandweerwerk ook, maar het QRT heeft extra middelen en deskundigheid. Het team heeft  o.a. instructies gehad van onder meer een trauma-arts die uit ervaring vertelde hoe je moet handelen bij levensgevaarlijk letsel. Zo hebben ze bijvoorbeeld geleerd hoe een chest shield gebruikt moet worden. Dit is een soort pleister waarmee een kogelwond snel afgedekt kan worden, maar ook om bloedingen te stelpen door het plaatsen van een tourniquet. Zo kan je voorkomen dat een slachtoffer te veel bloed verliest.

Het QRT-specialisme bestaat al enige tijd binnen Brandweer Haaglanden. Zij oefenen regelmatig verschillende scenario’s met de reguliere brandweereenheden, politie en andere hulpdiensten. Tijdens de oefeningen worden de slachtoffers gespeeld door acteurs. Dat maakt de oefeningen heel realistisch. Er wordt bewust chaos gecreëerd. Zo leren ze zich focussen op hun taken.

Materiaal en kleding

Wanneer er een inzet van het QRT nodig is, rukken zij uit met  speciale geavanceerde bussen, waarin alle benodigdheden zitten. Ook de kleding van het QRT ziet er anders uit dan de traditionele outfit van de brandweer. Het is een speciaal ontwikkelde outfit die bedoeld is voor maximale persoonsbescherming.  Naast een speciaal vest en een helm hebben zij ook een veiligheidsbril, een rugzak en een riem met tourniquets, verbandmiddelen en speciale materialen om bloedingen te stoppen.

Inzet

Eigen veiligheid van het QRT staat altijd voorop, net als in het ‘reguliere’ brandweerwerk. Het QRT is niet het enige team dat aan de slag gaat bij een incident met terroristisch motief.  Ook reguliere brandweereenheden zijn voorbereid om op te treden bij dergelijke incidenten.

Hulpverlener helpt een man met bloed aan zijn arm

Werken bij de VRH