Hulpverlenen is met de paplepel ingegoten

25 februari 2021

Zo’n twee jaar geleden startte Kjeld de opleiding tot brandweerman bij Brandweer Haaglanden. Hij doorliep de laatste fase in coronatijd en is nu een jaar werkzaam op brandweerkazerne Loosduinen in Den Haag. Een half jaar daarvoor meldde hij zich ook aan als vrijwilliger bij kazerne Gouda. “Van jongs af aan weet ik al dat ik brandweerman wil worden. Toen ik werd aangenomen voor de opleiding tot beroepsmanschap, ben ik er dan ook vol voor gegaan en werd ik daarnaast meteen vrijwilliger. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van die keuze!”

Het ‘hulp verlenen’ is met de paplepel ingegoten. Met een moeder die bij de ambulancedienst werkt en een zus in de zorg, was de hulpverleningsbranche voor Kjeld een logische keuze. Waarom het de brandweer is geworden, legt Kjeld vol passie uit: “Als brandweerman weet je nooit wat de dag je brengt en in welke situatie je terecht komt. Dat brengt een bepaalde adrenaline met zich mee. Daarnaast is het ook nog eens afwisselend werk en het geeft een goed gevoel dat je op deze manier voor de maatschappij kunt klaarstaan.”

Kjeld Both op de foto in een tankautospuit

Onder druk de juiste beslissing maken

Na het afronden van zijn opleiding is Kjeld op kazerne Loosduinen geplaatst. Een gebied met verschillende verzorgingstehuizen en zorginstellingen en behoorlijk wat portiekflats. Een – naar eigen zeggen – interessant en druk werkgebied. “Als je een melding binnen krijgt, weet je nooit wat je te wachten staat. De ene situatie is overzichtelijk en snel onder controle en bij een andere melding sta je in een gang vol met rook en zie je geen hand voor ogen. Je moet dan onder druk, in een soms chaotische situatie, de juiste beslissingen maken. Het mooie aan dit vak is dat we als team naar een melding gaan en dat we met elkaar de situatie gedaan krijgen. Lukt het niet rechtsom, dan wel linksom. Onze eigen veiligheid staat altijd voorop.”

Vrijwilligers vs. beroeps

Naast zijn werk in de regio Haaglanden, is Kjeld ook regelmatig in actie te zien in Gouda. Deze kazerne werkt met zowel beroeps- als vrijwillige brandweermensen. Zo stond hij onlangs bij een grote brand bij een chemiefabriek in Gouda. “Als vrijwilliger heb je een volledige opleiding gevolgd. Het verschil is dat je als vrijwilliger oproepbaar bent. Je komt dan vanaf huis in actie. De beroepsmanschappen draaien hun diensten vanaf de kazerne”.

“Het leuke aan de brandweer is dat je echt een team bent. Je maakt veel met elkaar mee en werkt intensief samen. Dat leidt vaak ook tot vriendschappen buiten het werk. Zo heb ik veel vrienden die ook bij de brandweer werken. Ik spreek de collega’s uit mijn opleidingsjaar nog regelmatig en ook bij de vrijwilligers zijn er veel vriendschappen ontstaan. Als ik in het weekend beschikbaar ben voor de brandweer, dan hoef ik mijn vrienden dat niet uit te leggen. Negen van de tien keer zijn ze dat zelf dan ook!”