Kijkje achter de schermen op de geneeskundige meldkamer

16 september 2020

Telefonisch eerste hulp verlenen en tegelijkertijd de ambulance zo snel mogelijk ter plaatse krijgen. Luisteren wat er om je heen gebeurt in de meldkamer, zodat je weet welke meldingen er binnen komen en waar mogelijk overlap is met jouw melding. Constant schakelen tussen vier schermen met informatie, de telefoon en toch rustig en rationeel blijven denken. Het werk als centralist op de geneeskundige meldkamer is een uitdagende en veeleisende baan. Maar bovenal… een dankbare baan!

Met plezier naar werk

Rita is één van onze centralisten. “Al 25 jaar ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Het is zo mooi als je iemand goed kunt helpen. Maar je maakt als centralist ook hele heftige dingen mee. Daarom is het belangrijk dat je rationeel kunt denken en kunt relativeren. Ik denk altijd: ‘heb ik alles gedaan zoals het hoort?’. Als dat zo is, kan ik me er ook goed bij neerleggen. En we staan als collega’s altijd voor elkaar klaar als er een heftige melding is geweest.“

Centralist Rita op haar werkplek

“Ik heb het werk als centralist altijd gecombineerd met nevenfuncties zoals docent en werkbegeleider voor aanstormende centralisten. Juist deze mix van werkzaamheden geeft mij energie. Sinds een aantal jaar heb ik een nieuwe nevenactiviteit; ik vier dagen per maand als medium care verpleegkundige op de ambulance. Zorgen zit in mijn botten en op deze manier kan ik mijn werk als meldkamercentralist en mijn passie voor de verpleging perfect combineren!”