Brandweerkazerne Laak in Den Haag verwelkomt nieuw voertuig voor Quick Response Team (QRT)

15 juli 2021

Nadat de wereld, maar met name Europa, werd opgeschrikt door een reeks terroristische aanslagen (Parijs en Brussel), werd er bij Brandweer Haaglanden overgegaan tot actie. Brandweerkazerne Laak in Den Haag kreeg het nieuwe specialisme ‘QRT’ toegewezen. Na Den Haag, volgden onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht het voorbeeld en startten met een QRT.

Quick Response Team

Het specialisme QRT staat voor Quick Response Team en omvat twee onderdelen: IBGS (Incident Bestrijding Gevaarlijke Stoffen) en TGB (terrorismegevolgbestrijding). De brandweermannen en -vrouwen van kazerne Laak komen dus in actie bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, zoals zoutzuur. Daar waar reguliere bluskleding of ademlucht bij een incident de brandweerman of -vrouw niet voldoende bescherming biedt, komt het QRT ter plaatse. De uitrusting van het QRT beschikt namelijk over een hogere beschermingsgraad. Daarnaast wordt het QRT ingeschakeld bij grootschalige geweldsincidenten, waaronder terroristische aanslagen. Zodra de Dienst Speciale Interventies (DSI), wat onder de Nationale Politie valt, het sein ‘veilig’ heeft afgegeven, komt het QRT in actie. Door de vele verbandmiddelen en speciale kennis en kunde die het QRT aan boord heeft, kunnen heel veel slachtoffers geholpen worden, met name bij het stoppen van (slagaderlijke) bloedingen. 

QRT voertuig met luifel

Van twee busjes naar één vrachtwagen

Tot op heden beschikte het QRT over twee busjes om de incidenten te bestrijden. Nu deze aan vervanging toe zijn, hebben allerlei scenario’s de revue gepasseerd. Uiteindelijk is besloten om niet twee nieuwe busjes, maar één nieuwe vrachtwagen te verwelkomen op kazerne Laak. De inhoud is daardoor veel efficiënter ingedeeld. Het voertuig is volledig op maat gemaakt. Twee mensen per ploeg werden naar voren geschoven als ‘eerste gebruikers’, om zo hun mening te geven en alles tot in de puntjes aan te laten passen. Van chauffeur tot instructeur, alle lagen van een ploeg waren vertegenwoordigd, zodat iedereen straks op zijn eigen manier het voertuig onder controle heeft. Alle ploegen krijgen daarnaast een uitgebreide instructie. Zo bevat de nieuwe vrachtwagen een luifel, tent en heater, wat volledig nieuw is in vergelijking met de twee busjes.

Foto van een QRT voertuig

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »