Brandweerkazerne Laak in Den Haag verwelkomt nieuw voertuig voor Quick Response Team (QRT)

15 juli 2021

Nadat de wereld, maar met name Europa, werd opgeschrikt door een reeks terroristische aanslagen (Parijs en Brussel), werd er bij Brandweer Haaglanden overgegaan tot actie. Brandweerkazerne Laak in Den Haag kreeg het nieuwe specialisme ‘QRT’ toegewezen. Na Den Haag, volgden onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht het voorbeeld en startten met een QRT.

Quick Response Team

Het specialisme QRT staat voor Quick Response Team en omvat twee onderdelen: IBGS (Incident Bestrijding Gevaarlijke Stoffen) en TGB (terrorismegevolgbestrijding). De brandweermannen en -vrouwen van kazerne Laak komen dus in actie bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, zoals zoutzuur. Daar waar reguliere bluskleding of ademlucht bij een incident de brandweerman of -vrouw niet voldoende bescherming biedt, komt het QRT ter plaatse. De uitrusting van het QRT beschikt namelijk over een hogere beschermingsgraad. Daarnaast wordt het QRT ingeschakeld bij grootschalige geweldsincidenten, waaronder terroristische aanslagen. Zodra de Dienst Speciale Interventies (DSI), wat onder de Nationale Politie valt, het sein ‘veilig’ heeft afgegeven, komt het QRT in actie. Door de vele verbandmiddelen en speciale kennis en kunde die het QRT aan boord heeft, kunnen heel veel slachtoffers geholpen worden, met name bij het stoppen van (slagaderlijke) bloedingen. 

QRT voertuig met luifel

Van twee busjes naar één vrachtwagen

Tot op heden beschikte het QRT over twee busjes om de incidenten te bestrijden. Nu deze aan vervanging toe zijn, hebben allerlei scenario’s de revue gepasseerd. Uiteindelijk is besloten om niet twee nieuwe busjes, maar één nieuwe vrachtwagen te verwelkomen op kazerne Laak. De inhoud is daardoor veel efficiënter ingedeeld. Het voertuig is volledig op maat gemaakt. Twee mensen per ploeg werden naar voren geschoven als ‘eerste gebruikers’, om zo hun mening te geven en alles tot in de puntjes aan te laten passen. Van chauffeur tot instructeur, alle lagen van een ploeg waren vertegenwoordigd, zodat iedereen straks op zijn eigen manier het voertuig onder controle heeft. Alle ploegen krijgen daarnaast een uitgebreide instructie. Zo bevat de nieuwe vrachtwagen een luifel, tent en heater, wat volledig nieuw is in vergelijking met de twee busjes.

QRT voertuig

Meer nieuws

Mutli afbeelding

01 januari 2022

Rapportage incidenten jaarwisseling 2021-2022

Dit jaar was er wederom een drukke jaarwisseling met vele incidenten. Met name voor de brandweer was het aantal incidenten hoog.

Lees meer »
BVL Marc Corijn

22 november 2021

Veiligheidsregio Haaglanden gaat samenwerkingen aan met woningcorporaties naar aanleiding van rookmelderplicht in 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders wettelijk verplicht. De afdeling Brandveilig Leven van de Veiligheidsregio Haaglanden heeft deze wetswijziging aangegrepen als kans om de samenwerking met...

Lees meer »
Esther Lieben aan tafel bij Een Vandaag

20 oktober 2021

Esther Lieben in Een Vandaag over geweld tegen hulpverleners

De afgelopen jaren lees je steeds meer artikelen over agressie tegen hulpverleners. Esther Lieben sprak bij Een Vandaag over het toenemende geweld tegen hulpverleners. Zij had een duidelijke boodschap...

Lees meer »