Rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid openbaar

03 oktober 2019

Vanmorgen verscheen het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de Vreugdevuren in Scheveningen tijdens de jaarwisseling 2018/2019. Klik hier voor het rapport. Brandweer Haaglanden bedankt de OVV voor het werk dat zij heeft gestoken in dit rapport. De aanbeveling die in het rapport staat over de brandweer nemen we over.

Brandweer Haaglanden is een professionele organisatie die ten behoeve van de negen gemeenten in Haaglanden de brandweertaken uitvoert. Bij deze negen gemeenten worden afwegingen gemaakt, besluiten genomen en opdrachten gegeven voor de uitvoering van onze taken. Incidentbestrijding vindt plaats onder bestuurlijk gezag. De zorg voor evenementen en brandveiligheid berust bij het College van B&W.

We hebben als taak mensen en bedrijven te helpen om (brand)risico’s te voorkomen. En wij hebben  een verplichting om bij incidenten handelend op te treden.

Wij hebben de afgelopen jaren ons voor meer dan 100% ingezet om de jaarwisseling in Haaglanden zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. We doen dit door een uitgebreide preparatie op het gebied van risicobeheersing en incident bestrijding;

  • Voorafgaand aan de jaarwisseling:
    • Overleggen we uitgebreid met andere partijen over risico’s, voorkoming en aanpak
    • Controleren we in de hele regio op risicovolle locaties
    • Bereiden we onze grote operationele inzet voor  
  • Tijdens de jaarwisseling zetten we massaal  in:
    • Normaliter hebben we 23 tankautospuiten bezet; tijdens oud en nieuw staan al onze 35 tankautospuiten paraat,
    • Bij de operationele dienst heeft niemand verlof
    • Van de vier beroepsploegen zijn er 1,5 in dienst
    • We kunnen rekenen op al onze vrijwilligers (al 10 jaar)
    • We zetten al onze materialen in
    • We hebben die nacht geen reserves meer beschikbaar

We zetten alle zeilen bij; en dat alleen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Acht procent van ons aantal inzetten vindt plaats op Oud en Nieuw.

In januari maakten we een video over de vreugdevuren en jaarwisseling 2018/2019

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »