THV-instructeurs oefenen bij de ANWB

24 februari 2020

Technische Hulpverlening (THV) is een van de vier kerntaken van de brandweer. Voor complexere, niet vaak voorkomende klussen met grote impact, heeft Brandweer Haaglanden het specialisme Technische Hulpverlening. Of het nu gaat om een paard uit de sloot halen of een inzet bij zware verkeersongevallen: er wordt op de brandweer gerekend. Daarbij is voldoende kennis en materieel nodig om incidenten tot een goed einde te brengen.

Begin februari hebben de Technische Hulpverlening (THV)-instructeurs een oefendag gehad bij het servicecentrum van de ANWB. Eén van de instructeurs die meedeed aan deze training is Leendert Spaans, THV-instructeur bij kazerne Loosduinen. Leendert vertelt over deze oefendag en zijn bevindingen.

Opmars van auto's met alternatieve brandstof

“We hebben tijdens deze oefendag een presentatie gekregen over veel verschillende auto’s. Daarbij ging het voornamelijk over de opmars van auto’s met alternatieve brandstoffen. Denk hierbij aan: hybride auto’s, verschillende vormen van elektrische auto’s en waterstofauto’s. Er werd meer inhoudelijke informatie gegeven over deze auto’s die we steeds vaker op de weg zien: hoe werken deze auto’s?  

Alternatieve brandstoffen

“We moeten ons verdiepen in wat er gebeurt op het gebied van alternatieve brandstoffen. Als we uitrukken naar een incident waarbij sprake is van beknelling, zijn wij vaak genoodzaakt om de auto open te knippen. Dan moeten we wel weten met wat voor soort auto we te maken hebben. En nog belangrijker: de eventuele gevaren daarvan. Onze mensen moeten veilig kunnen werken.

Groep THV-instructeurs in een leslokaal tijdens een cursus

Praktijkopdrachten

Het is voor ons het belangrijkst om te weten hoe we deze auto’s moeten benaderen bij een incident. Wij komen deze auto’s helaas tegen als ze in de kreukels liggen. Je merkt dat er hier en daar nog wat onwetendheid heerst. Er ontstaan dan vragen als: ‘Hoe werkt het uitschakelen van de hoogspanning precies? Kunnen wij zelf onder stroom komen te staan? Wat is het gevaar voor onze duikers als er sprake is van elektrische voertuigen te water?’. Deze oefendag heeft antwoord gegeven op deze vragen, dat is heel fijn en helpt ons verder.”

Veel voorzorgsmaatregelen

“Mijn bevindingen? Wat je ziet is dat fabrikanten veel voorzorgsmaatregelen nemen. Zij willen uiteraard ook dat hun producten goed beveiligd zijn voor de inzittenden. De beveiligingssystemen zijn daarom erg goed ingericht. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we altijd voorzichtig zijn, maar het is wel geruststellend om te weten dat auto’s vaak voorzien zijn van een goed beveiligingssysteem."

Brand

"Bij brand is het natuurlijk wel een ander verhaal. De accupakketten van elektrische- of deels elektrische auto’s zijn lastig te blussen, die zijn vaak alleen te koelen. Daarom is de dompelcontainer ontworpen.

Wij hebben veel geleerd tijdens de presentatie, maar hebben zelf ook mogen experimenten. We hebben aan de hand van praktijkopdrachten ervaren hoe diverse elektromotoren werken. Er stonden daar vier soorten auto’s. We hebben gezien hoe spanning opgewekt kan worden en hoe we deze spanning er ook af konden halen op verschillende, veilige manieren. Sommige auto’s hebben bijvoorbeeld een back-up-accu, waardoor je in eerste instantie denkt dat de spanning eraf is, maar dit toch niet zo is. Dat vraagt een andere manier van werken. Interessant om te zien hoe de processen werken bij dit soort auto’s!

De benadering van auto’s met alternatieve brandstoffen is net even anders. Als wij deze processen beter begrijpen, kunnen wij ook veiliger, sneller én efficiënter te werk gaan.”

Veel geleerd

“De oefendag was interessant en leerzaam. We nemen de informatie mee naar de rest van de ploegleden. Altijd goed dat zulke dagen georganiseerd worden, zodat onze kennis vergroot wordt. De ontwikkelingen gaan hard, daarom is het voor ons van groot belang om te blijven leren.”

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »