Transitie OMS

30 september 2020

Medio juli heeft de VRH haar abonnees schriftelijk geïnformeerd over de wijziging van de aansluiting op het Openbaar Meld Systeem (OMS). Vanaf 1 januari 2021 zal de OMS niet meer door de VRH worden aangeboden. Voor het functioneren van de directe branddoormelding moet de abonnee er voor zorgen dat per 1 januari 2021 een commerciële OMS-dienstverlener is gecontracteerd. De gekozen OMS-aanbieder zal vervolgens de aansluiting op het OMS-systeem verzorgen.

Als de VRH uiterlijk 30 september geen opzegging heeft ontvangen, zullen om de continuïteit en veiligheid van de branddoormelding te borgen, de rechten en verplichtingen uit de bestaande abonnementsovereenkomsten tussen de abonnees en de VRH per 1 januari 2021 overgedragen worden aan ASB Security. De abonnee heeft dan per 1 januari aanstaande een abonnementsovereenkomst met ASB Security en niet langer met de VRH.

Meldkamer met medewerkers die de telefoon opnemen

Kort geding vonnis rechtbank Den Haag

Naar aanleiding van voornoemde OMS-transitie is VRH in kort geding gedagvaard door een geaccrediteerde OMS-aanbieder. De betreffende OMS-aanbieder is van mening dat het de VRH niet vrij staat de rechten en verplichtingen uit de bestaande abonnementsovereenkomst tussen de abonnees en de VRH per 1 januari 2021 aan ASB Security over te dragen indien VRH niet uiterlijk 30 september aanstaande een opzegging heeft ontvangen. Volgens de OMS-aanbieder zou VRH hiermee onder meer in strijd met de aanbestedingsregels handelen. 

Inmiddels heeft de rechter in kort geding uitspraak gedaan en de VRH in het gelijk gesteld: de beoogde overdracht aan ASB Security - indien geen opzegging is ontvangen - is toegestaan. De rechter is van mening dat de afweging van de VRH om een vangnet te bewerkstelligen in de vorm van een contractovername teneinde de continuïteit van de branddoormelding te waarborgen, gerechtvaardigd is. Wel heeft de rechter geoordeeld dat de VRH een lijst van de bij haar bekende geaccrediteerde OMS-aanbieders aan abonnees ter beschikking moet stellen. 

Welke OMS-aanbieders kunnen helpen? 

Voor zover bij de VRH bekend, zijn er op dit moment zes aanbieders die de OMS- doormelding kunnen verzorgen. Mogelijk zullen nog meer OMS-aanbieders hun diensten gaan aanbieden. Deze gegevens zullen in dat geval worden toegevoegd:

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »