Veiligheidsregio Haaglanden: mijd drukke momenten bij eindejaarsinkopen

10 november 2020

De Veiligheidsregio Haaglanden roept haar inwoners op zoveel mogelijk de eindejaarsboodschappen uit te spreiden en drukke momenten te vermijden. Met Sinterklaas en Kerstmis in aantocht willen veel mensen cadeaus kopen. Veel winkels en andere detailhandelaren roepen al op om op verschillende tijden inkopen te doen. Zo is het verstandig om zaterdagmiddagen te mijden. De veiligheidsregio steunt deze oproep en vraagt winkeliers terughoudend te zijn met Black Friday-acties. Voorzitter van Veiligheidsregio Haaglanden, Jan van Zanen: “Stunten met prijzen geeft een onnodige drukte in de winkelstraten op één specifiek moment. Dat is onverstandig. Winkeliers nemen maatregelen om te zorgen hun winkel coronaproof is. Help ze daarbij door niet op drukke momenten te komen en je inkopen, waar mogelijk, digitaal te doen bij lokale ondernemers.”

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus in de regio is de afgelopen periode licht gedaald. Hiermee volgt Haaglanden de landelijke trend. Waar twee weken geleden nog meer dan 5100 mensen als besmet geregistreerd werden, was dat vorige week gedaald naar bijna 4900 mensen. Van Zanen: “De daling is ingezet, maar het aantal besmettingen is nog steeds zorgelijk hoog, net als de druk op de zorg is onze regio. Om zicht te houden op een versoepeling van maatregelen, moeten we ons nog steeds aan de maatregelen houden.” Op HaaglandenVeilig.nl publiceert de veiligheidsregio sinds kort een weekbericht met cijfers en de betekenis hiervan voor de inwoners.

Natuur- en recreatiegebieden
Met het mooie weer van afgelopen weekend werd het ook weer drukker in natuur- en recreatiegebieden in de regio. Het is begrijpelijk dat men bij goed weer graag buiten wil zijn, in de natuur. De veiligheidsregio vraagt mensen met de fiets of te voet te komen. Als het te druk is, ga dan weg.

(X)L-teststraten
Om iedereen die zich wil laten testen die mogelijkheid te bieden, opent GGD Haaglanden woensdag een (X)L-teststraat op het terrein van de Broodfabriek in Rijswijk. In deze teststraat wordt bij mensen met klachten een antigeen-sneltest afgenomen. Daarvoor is het maken van een afspraak noodzakelijk. De sneltesten geven een betrouwbare positieve uitslag: een positieve testuitslag betekent dat je covid-19 hebt. Na een negatieve uitslag van een antigeen sneltest is het goed om aanvullend een PCR-test te laten uitvoeren. De (X)L-locatie is een aanvulling op de huidige testcapaciteit. Maak zoveel mogelijk online een afspraak via www.coronatest.nl. Dan is de uitslag ook snel bekend.

Sinds eind maart gelden er in Nederland aangescherpte richtlijnen voor de beheersing van het corona virus waarvoor de handhaving belegd is bij de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. De voorzitter neemt zijn besluiten zoveel mogelijk na overleg met de burgemeesters van de overige acht gemeenten binnen de veiligheidsregio Haaglanden, alsmede de leiding van de hulpdiensten (GHOR/GGD, Politie, Brandweer) en de hoofdofficier van Justitie van het OM. Tezamen vormen zij het Regionaal Beleidsteam (RBT).

 

Meer nieuws

Ploeg op bezoek van The Green Village

12 april 2022

The Green Village en Veiligheidsregio Haaglanden samen aan de slag met de energietransitie

The Green Village is een proeftuin op de campus van de Technische Universiteit Delft. Wetenschappers, bedrijven en studenten testen en experimenteren hier met duurzame innovaties, met als doel om een...

Lees meer »
Strandvoertuig Brandweer Haaglanden voor Legoland

30 maart 2022

LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen is een brandweerauto rijker

Vandaag onthulde LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen een unieke brandweerauto van Brandweer Haaglanden: een strandjeep van het Surf&Rescueteam van kazerne Scheveningen.

Lees meer »
Technische hulpverlening bij incident auto op kant

25 maart 2022

Veiligheidsregio Haaglanden ontvangt hercertificering voor brandweeronderwijs

Een organisatie mag niet zomaar brandweeronderwijs verzorgen. Hiervoor moet de organisatie beschikken over het Kwaliteit Aanbieders Brandweeropleidingen (KAB-)certificaat van het Nederlands Instituut...

Lees meer »