Nog plekken beschikbaar bij de vrijwillige brandweer?

15 oktober 2020

Gideon, brandweervrijwilliger

In één klap een groep vrienden erbij die voor je door het vuur gaat, opleidingsmogelijkheden voor zelfontplooiing, onvoorspelbare acties in je dagelijkse routine en er nog wat mee verdienen ook. Dat is het goede leven van een brandweerman zoals ik. Het is eigenlijk bijzonder dat er nog plekken vrij zijn bij de vrijwillige brandweerkazernes…

Brandweervrijwilliger ben je vaak naast een vaste baan. De voordelen hiervan zijn er dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je werkgever en je naasten. Eenmaal bij de brandweer leer je (bijna) letterlijk alles met betrekking tot veiligheid, je ontwikkelt een nieuwe denkwijze en weet te handelen bij ongelukken, brand en andere incidenten, noem het maar op. Op je werk kun je daardoor bijvoorbeeld meedenken over allerlei veiligheidsaspecten zoals een risico-inventarisatie en -evaluatie, EHBO of reanimatie op de werkvloer. Jouw kennis en vaardigheden zijn van onschatbare waarde voor je werkgever.

Maar denk ook aan eerste hulp bij ongelukken op je sportvereniging, of thuis als iemandbrandwonden oploopt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Met die extra brandweerbagage kun je intrinsiek  handelen en heb je een meerwaarde door jouw kennis en aanpak. Dat is toch van onschatbare waarde!

Neem die stap

Misschien heb je er nooit over nagedacht of heb je juist wel al stiekem gedroomd over het leven van een brandweervrijwilliger. Mogelijk heb je al eens hulp verleend of een bluspoging gedaan en huist er dus een ware brandweerman of -vrouw in jou. Het kan ook zijn dat je jezelf drempels hebt opgeworpen, waardoor je het aanmelden voor de vrijwillige brandweer hebt uitgesteld. Niet doen! Want iedereen weet: van uitstel komt afstel en de brandweer zoekt jou!

De brandweer vraagt wel wat van je tijd en energie en dat moet je ervoor overhebben. Maar die energie die wek je zelf op en tijd word je gegeven. We hebben allemaal een klok, maar waar maak jij tijd voor? Ik kan mij in ieder geval geen betere investering bedenken dan werken als brandweervrijwilliger. Als ik de kosten en baten tegen elkaar afstreep, slaat de balans overduidelijk positief uit.

Spanning en sensatie

Uiteraard bestaat het brandweervak niet alleen uit brandende huizen binnen rennen met een geslepen bijl en een straalpijp, om vervolgens met een gered slachtoffer in je armen weer terug te keren als een held. De kans op zo’n uitruk is relatief klein, maar al helemaal nihil als je niét bij de brandweer werkt.

Regelmatig word je ‘s nachts je bed uit gepiept voor een automatische melding, wateroverlast, stormschade, liftopsluiting of andere incidenten. Ze dienen de maatschappij, maar spreken vaak minder tot de verbeelding. Ook al zijn niet alle incidenten even spectaculair, het blijft een uitruk waarin je wat beleeft en iets goeds doet. Je verandert bij het schallen van de pieper iedere keer weer in een brandweermens. Je pakt je uitrukkleding, snelt naar de kazerne en stapt vol ornaat in de het brandweervoertuig op naar een incident.  Vol adrenaline, of je nu een schaap uit de sloot redt of een bedrijfspand blust dat in vuur en vlam staat. En dat is het mooie aan het brandweervak.

Vrijwillig brandweerman Gideon Harms poseert in werkplaats

Werken bij de VRH