Onze innovatieve voorbereiding op incidenten

22 mei 2019

Op 22 en 23 mei 2019 neemt de Veiligheidsregio Haaglanden deel aan de Driver+ Trial Nederland. Een test van innovatieve software oplossingen die ons kunnen helpen tijdens de aanpak van een crisis. Innovatie en de voorbereiding op incidenten staan bij de Veiligheidsregio Haaglanden hoog in het vaandel.

Deelnemers aan Driver+ Trial 2019

De software-oplossingen worden getest in een weliswaar fictief, maar uitdagend scenario waarbij de gemeente Den Haag grotendeels overstroomt. Door deze overstroming raakt de vitale infrastructuur zwaar beschadigd, zijn er stroomstoringen en zijn wegen- en het openbaar vervoer onbruikbaar. Er ontstaat een reële levensbedreigende situatie voor de inwoners van Den Haag en omliggende gemeenten. Tijdens de Trial wordt onder andere een simulatiesysteem getest dat de verwachte overstromingsgebieden en waterdiepten in kaart brengt én een simulatiesysteem dat berekent hoeveel tijd er nodig is voor een evacuatie. De Trial geeft inzicht hoe deze software het optreden, de besluitvorming en de informatie uitwisseling tussen de hulpdiensten en crisispartners kunnen ondersteunen.

Europese samenwerking DRIVER+

De Nederlandse Trial maakt onderdeel uit van het Europese project Driver (Driving Innovation in Crisis Management for European Resilience). Het project heeft als doel het crisismanagement in Europa te verbeteren. De Veiligheidsregio Haaglanden en de gemeente Den Haag zijn 2 van de in totaal 35 organisaties die deelnemen aan dit de Driver+ Trial Nederland. Andere hulp- en veiligheidsdiensten zijn onder andere: de politie, brandweer, defensie, het waterschap, een leverancier van elektriciteit, een vervoersbedrijf en een aantal internationale organisaties zoals EUROPOL, EUROJUST en het Internationaal Gerechtshof.

Deelnemers aan Driver+ Trial 2019
Deelnemers aan Driver+ Trial 2019