Piket Woordvoerder Brandweer

21 november 2019

Mike werkt sinds 2016 als operationeel woordvoerder bij Brandweer Haaglanden. “Als woordvoerder ben je betrokken bij de grotere incidenten waarbij mensen willen weten wat er gebeurd is. ‘Wat is er aan de hand en wat ziet de burger daarvan terug?’ Ik vind het mooi om die vertaalslag als woordvoerder te kunnen maken.”, vertelt Mike.

“Ik draai een woordvoerderspiket. Dat wil zeggen dat ik niet altijd “in dienst” ben. Ik draai dit piket samen met nog vijf andere collega’s en wij rouleren; om de paar weken heb ik een halve week dienst. Dan sta ik 24/7 paraat. Ja, ook na werktijd, ’s nachts en in weekenden. Wij draaien dit woordvoerderspiket allemaal naast onze dagelijkse werkzaamheden.

Als woordvoerder geef je informatie over het incident. Dit doe je ter plaatse op straat, maar ook telefonisch en/of via social media (Twitter). Het kan daarnaast voorkomen dat je een radio- en/of camera-interview afneemt of de omgeving informeert wat zij op dat moment kunnen doen. Afhankelijk van de situatie en het type incident en in goed overleg met andere betrokken partijen en hulpdiensten, zoals: politie, ambulance, gemeente en/of bedrijven. Je weet van tevoren nooit wat je te wachten staat, dat maakt het werk uitdagend.”

Werk naast huidige functie

“Ik werk naast woordvoerder als beleidsmedewerker bij de afdeling Operationele Voorbereiding (OV) van Brandweer Haaglanden. Om mijn functie goed uit te voeren, heb ik veel contact met collega’s uit verschillende delen van de organisatie, waaronder de brandweercollega’s op straat.

Ik merk dat het woordvoerderspiket meer invulling en kleur geeft aan mijn dagelijkse werkzaamheden. Dit komt doordat ik weet hoe er op straat gewerkt wordt en hoe bepaalde dingen in zijn werk gaan. Deze ervaring neem ik mee in mijn dagelijkse werkzaamheden en andersom.”

Brandweerman Mike van Velzen poseert naast brandweerauto

Saamhorigheid

“Het piket brengt mij erg veel. Ik vind het zelfs leuker dan dat ik mij in eerste instantie had voorgesteld! Dat komt met name door de saamhorigheid: je oefent veel met elkaar en kan ook echt van elkaar op aan als de klus geklaard moet worden. Daar komt veel afstemming én goede samenwerking aan te pas. Ik vind het mooi om te zien dat bij welk incident dan ook, groot of klein, mensen altijd blij zijn dat we er zijn om hen te helpen en te woord te staan.”

"Je moet altijd snel weg kunnen"

“Gemiddeld heb je eens per drie weken een halve week dienst. Betekent dit veel voor je sociale leven? Ja, je moet er rekening mee houden, maar je bent redelijk vrij om te gaan en staan waar je wil. Als je maar binnen een straal van de regio Haaglanden blijft. Je moet namelijk binnen 30 minuten ter plaatse zijn. Dus ja, het betekent zeker iets voor je thuis- en werksituatie. Je moet altijd snel weg kunnen. Het kan zo maar zijn dat je bij een afspraak opeens weg moet om op tijd bij het incident te komen. Anderzijds krijg je er ook veel moois voor terug. Je draagt echt een steentje bij aan de maatschappij en helpt anderen; dat is mooi.”

Onder tijdsdruk werken

“Wat je in huis moet hebben om dit piket te draaien? Ten eerste moet je geïnteresseerd zijn in en passie hebben voor het brandweervak. Daarnaast is het belangrijk dat je affiniteit hebt met communicatie. Ook wordt er verwacht dat je onder bepaalde tijdsdruk kunnen werken; je moet snel kunnen handelen.

Veel mogelijkheden

“Toen ik 11 jaar geleden bij deze organisatie kwam werken, was het mij niet bekend dat er ook zulke functies zijn binnen deze organisatie. De VRH is groter én meer divers dan dat ik in eerste instantie dacht. Je kunt veel richtingen op en kansen krijgen.”

Benieuwd naar wat voor berichtgeving er zoal door de woordvoerder via social media naar buiten wordt gebracht? Bekijk hier de Twitterpagina van Brandweer Haaglanden.