In Scheveningen gebeurt een hoop

09 september 2019

In Scheveningen vinden jaarlijks behoorlijk wat evenementen plaats. Denk bijvoorbeeld aan festivals, optredens, strandfeesten, sportevenementen en markten. Hier komt voor Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) heel wat om de hoek kijken. We vragen ploegchef Marinus van Dam van brandweerkazerne Scheveningen om hier eens over te vertellen. Binnen deze brandweerkazerne hebben zij het specialisme Surf Rescue Team (SRT). Zij zijn speciaal opgeleid om onder meer reddingsacties op het strand en tot 200 meter uit de kust uit te voeren. 

Brandweerman Marinus van Dam met collega op de achtergrond

Wanneer moet de brandweer tijdens evenementen uitrukken?

‘’Tijdens een evenement gebeurt er vaak iets waardoor de brandweer moet uitrukken. Denk aan mensen die bij de haven in het water zijn gevallen. Dan worden het SRT en duikers aan het incident gekoppeld. Daarnaast wordt ook de hoogwerker ingezet als mensen van rotsblokken vallen. Ook gebeurt het wel eens dat boten tegen elkaar aanvaren waarbij mensen gered moeten worden. We werken nauw samen met partners zoals de KNRM, HVRB en de politie. De lijntjes zijn kort en als er iets gebeurt weten we elkaar altijd snel te vinden om hulp te verlenen.’’

Wanneer is een evenement volgens jou een succes?

"Als ik met mijn team kan zeggen dat we een goede afloop hebben gehad. Maar wat is precies een succes? Je kunt iemand redden die het overleeft, maar je kunt ook iemand redden die het vervolgens niet overleeft. Je doet alles wat je kunt, maar soms hebben we te maken met een dodelijke slachtoffer. Binnenkort komt er iemand naar Scheveningen toe die zwaargewond raakte tijdens een evenement om ons te bedanken. Als we moeten spreken van een succes, dan is dit er wel een!"

Brandweerman Marinus van Dam in bluspak houdt helm vast

Wat kan er dan gebeuren?

"Je hebt niet alles in de hand. Wij acteren wanneer er iets misgaat. Achteraf bekijken we hoe we daarop gehandeld hebben. We blijven continu reflecteren en dat moet ook, we hebben impactvol werk. Veel mensen denken dat we alleen uitrukken voor brand, maar dat is natuurlijk niet zo. Wij zijn er om gevaar weg te nemen. Bijvoorbeeld iemand die van een rotsblok valt bij de haven en een been breekt. Wij halen die persoon ‘weer op het droge’. Dit overkwam laatst een visser. Bij de haven is hij 6 meter naar beneden gevallen en op een rotsblok terechtgekomen. Dit gebeurde rond 12 uur ’s nachts. Het was eb. Het water gaat op den duur weer stijgen. Je kunt je wel voorstellen dat dit gevaarlijk is. Gelukkig hoorde iemand hem roepen. Onze hoogwerker kwam ter plaatse om onder andere met licht te schijnen en de KNRM scheen vanaf zee bij. De persoon is met de hoogwerker omhoog gehaald en overgedragen aan het ambulancepersoneel. Een mooie driehoek van samenwerking."

Wat doet een heftig incident met jou persoonlijk?

"Ik heb inmiddels zelf kinderen. Je gaat dan toch op een andere manier denken. Gelukkig heb ik het zelf niet in de praktijk meegemaakt dat er een kindje verongelukte of heel zwaar gewond raakte, maar dit weet je van te voren niet. Ik kan ook geraakt zijn doordat een incident heel goed verloopt. We gaan na een incident ook met elkaar om de tafel zitten om na te bespreken."

Werken bij de VRH