Specialisme duiken Brandweer Haaglanden

14 mei 2019

Angela Spaans, Duiker en Manschap

Ons brandweerkorps blust natuurlijk branden, maar ons werk gaat nog veel verder. Eén van de specialismes die Brandweer Haaglanden heeft is duiken. Onze regio is waterrijk, van de zee tot grote plassen en vaarroutes. Wat doen onze brandweerduikers die 24/7 paraat staan bij ongevallen rondom en in het water? En wat komt er allemaal bij dit specialisme kijken?

“Rust, focus en vertrouwen, dat heb je als goede brandweerduiker nodig”, vindt Angela Spaans, brandweerduiker aan de kazerne Delft. Duiken is een specialisatie. Brandweer Haaglanden heeft twee kazernes met opgeleide duikers.

“Haaglanden loopt voorop! Als groot korps steken we veel tijd en geld in duikers. Zo duiken we bijvoorbeeld ieder jaar in Den Helder in de duiktoren waarbij elke duiker een afgesproken niveau moet laten zien. Onze zelfredzaamheid is hoog door het veelvuldig oefenen van technieken bij onvoorziene omstandigheden. Bij een echte inzet breng je alles waar je voor getraind hebt dan ook automatisch in de praktijk.”

 

Duikster Angela van de brandweer in het water

Communiceren via de seinlijn

“Door het duiken ben ik helemaal getriggerd. Het is heel bijzonder, onder water zie je vaak niks of echt heel weinig. Dan moet je alles op de tast doen. Via de seinlijn - een touw met ‘communicatie’ - kun je je oriënteren en krijg je instructies van de duikploegleider. Deze geeft aan welke zoekslagen je moet maken. Je voelt van alles en probeert daarvan een plaatje te maken in je hoofd. Op de bodem kom je gekke dingen tegen; van fietsen, telefoons tot een wc-pot en kluizen. De support van de duikploegleider is erg belangrijk, die hoort bijvoorbeeld feilloos als je ademhaling te onrustig of te hoog is. Een ‘let eens op je ademhaling’ is dan genoeg om je luchtverbruik weer omlaag te brengen”, legt Angela uit.

Te water voor het ‘echie’

En dan ben je ineens de eerste duiker ter plaatse. “Een jongen reed met zijn auto in het water. Bij zo’n melding merk je dat je adrenaline gaat stromen. Toen ik het voertuig gevonden had en de tweede duikwagen ook ter plaatse was, is de tweede duiker direct naar het voertuig gestuurd. Hij kwam aan de kant van het slachtoffer uit en haalde hem uit de auto. Het slachtoffer is binnen het halfuur na het te water gaan van de auto gevonden, opgebracht en in de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Een voldaan gevoel aan het einde van een geslaagde inzet.”

Meer over duiken

Wil je meer weten over duiken? In deze video vertellen Tibor en Mohamed over het specialisme duiken. 

Werken bij de VRH