Tijdens je manschappenopleiding meedoen aan de ramadan? Soufian doet het!

12 mei 2021

Soufian (35 jaar) is in april gestart met de Voltijds Leergang manschap bij Brandweer Haaglanden, waarmee hij in een half jaar tijd wordt opgeleid tot brandweerman. Bijna gelijktijdig startte de ramadan, waar Soufian ook aan meedeed. In dit artikel vertelt hij over hoe hij dit heeft ervaren.

“Ik sport veel, let altijd wel op wat ik eet en doe al twintig jaar met de ramadan mee. Daardoor is de overgang naar het vasten voor mij niet heel groot. Vooral de eerste twee dagen waren even wennen. Om half 5 in de ochtend stop ik met eten, ik zorg ervoor dat ik dan dingen heb gegeten die je lichaam langzaam verteert. Eind van de middag begin ik pas weer honger te krijgen. Dan is het tijd om naar huis te gaan, doe ik wat huiswerk en is het al snel weer etenstijd.

Iedereen hier wist dat ik aan de ramadan meedeed. Mijn teamgenoten maakten er grapjes over, dat kan ik goed hebben. Wanneer het voor hun lunchtijd was, vond ik het niet erg om erbij te zitten. We praatten dan wat met elkaar en soms pakte ik die tijd om de theorie door te nemen. Met mijn leidinggevenden had ik de afspraak gemaakt dat ik het aan zou geven wanneer ik last zou krijgen van het vasten en het gevaarlijk kon worden. Dan had ik toch iets moeten eten. Gelukkig is dat niet voorgekomen.

Meedoen aan de ramadan is een keuze, je bent er niet toe verplicht. Doe je zwaar werk en kun je daardoor het vasten niet aan? Wees dan niet te streng voor jezelf. Je kunt het altijd op een ander moment inhalen. Dat geldt ook voor mij: wanneer ik er straks op uit moet om een brand te blussen, dan kan het niet zo zijn dat ik een gevaar vorm voor de rest. Het vasten zal ik dan op een ander moment inhalen.”

 

Voor alle moslims: Eid Mubarak.

Soufian tijdens de opleiding tot beroepsmanschap