“Van de hectiek rondom COVID weer terug naar evenementenadvisering”

04 augustus 2021

Stephanie, beleidsmedewerker evenementenadvisering

Stéphanie werkt al bijna 20 jaar als beleidsmedewerker bij de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Door de kansen en doorgroeimogelijkheden die er binnen de VRH zijn, werkte ze door de jaren heen bij de brandweer op verschillende afdelingen aan diverse projecten. Sinds 2017 werkt Stéphanie voor het onderdeel de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) waar ze door COVID-19 een roerige tijd achter de rug heeft. “Als beleidsmedewerker schrijf je beleidsplannen. Je bereidt de organisatie en ketenpartners voor op scenario’s die hopelijk nooit gaan gebeuren. De COVID-19 crisis kwam zo snel dat we ineens moesten schakelen.” Stéphanie blikt kort terug op de COVID-werkzaamheden. Daarnaast vertelt ze ook over haar reguliere werkzaamheden als evenementenadviseur die ze langzaamaan weer kan oppakken.

Portretfoto Stéphanie

De verbinding maken tussen de geneeskundige partners en overheidsorganisaties

Met vijf collega’s dook Stéphanie halsoverkop in het COVID-team. “We keken naar de te nemen maatregelen om bestuur en keten juist te adviseren onder de bizarre omstandigheden van de pandemie. Ik had de verantwoordelijkheid om hierover contact te onderhouden met de geneeskundige partners. Denk hierbij aan ziekenhuizen, huisartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg. De GHOR heeft de verantwoordelijkheid om de verbinding te maken tussen de geneeskundige partners, het openbaar bestuur en de veiligheidspartners (brandweer en politie). We zaten elke week met de verschillende partners om tafel om knelpunten in kaart te brengen. Wij lossen als GHOR de knelpunten niet op, maar verzamelen en delen informatie om inzicht te krijgen in de situatie. Met deze inzichten kunnen we onze partners op de juiste manier met elkaar verbinden, op de hoogte stellen of adviseren om zo knelpunten aanpakken.”

Het COVID-team hield zich bezig met verschillende knelpunten zoals: het tekort aan en de verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen, de ingeperkte bezoekregelingen bij verpleeg- en verzorgingshuizen en de extra bedden die nodig waren voor COVID-zorg. Stéphanie licht een van deze punten toe: “De verpleeg- en verzorgingshuizen moesten zorgdragen voor COVID-bedden voor niet-ziekenhuiszorg om de ziekenhuizen te ontlasten. Dat waren bedden voor mensen die te ziek waren om thuis te zijn, maar die ook niet persé ziekenhuiszorg nodig hadden. Met zo’n taak hadden deze instellingen aan de voorkant nooit rekening gehouden en dat betekende dat verpleeg- en verzorgingshuizen regionaal moesten samenwerken. Wij hebben ze geholpen door samen met het Netwerk Acute Zorg alle beleidsmatige stukken te schrijven: van het op- en afschalingsplan van die bedden tot het scenario ‘Zwart’ wat er mogelijk aan zat te komen. We adviseerden de bestuurders wat ze wel en niet meer konden doen, en welke maatregelen ze hierin zouden moeten treffen. Ik heb hierdoor geleerd over hoe deze organisaties in elkaar zitten. Ik ben trots op de bijdrage die ik heb mogen leveren. Ik stond weliswaar niet aan het bed en verzorgde ook niet de zieke mensen, maar ik heb door plannen te schrijven – die geaccordeerd, gebruikt en uitgevoerd zijn – toch mijn bijdrage kunnen leveren.”

Terugstromen naar reguliere dossiers: evenementenadvisering

“In mijn reguliere functie ben ik beleidsmedewerker evenementenadvisering. Wij vertegenwoordigen alle geneeskundige partners. Samen met twee andere collega’s adviseer ik de negen gemeenten in de regio Haaglanden over de geneeskundige en gezondheidskundige risico’s bij grote, risicovolle evenementen. Wij brengen advies uit of de maatregelen die een organisator nemen voldoende zijn om het evenement of festival zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het uitgangspunt voor de GHOR is dat een evenement geen impact mag hebben op de reguliere zorgcontinuïteit. Het adviseren over de risico’s en voorwaarden rond evenementen is door COVID-19 lastig omdat deze met de dag veranderen. Onze adviezen moeten we regelmatig aanpassen als de overheid of de regio maatregelen aanscherpen of versoepelen. Hopelijk keren we snel terug naar de situatie zonder een noodzaak voor aanvullende maatregelen voor COVID-19."

Een veelzijdige toekomst

Voorlopig is er nog genoeg te doen voor Stéphanie. “Momenteel ben ik nog bezig met het afronden van mijn werkzaamheden in het COVID-team. Daarnaast pak ik mijn reguliere werkzaamheden op omtrent evenementenadvisering. Dat zal dit jaar nog wel iets anders gaan door COVID-19. Toevallig start ik nu met een nieuwe opdracht: procesnetwerkmanagement voor de GHOR. Daar kan ik vanaf nu ook mijn tanden in zetten. Ik krijg echt energie van de afwisseling van mijn werkzaamheden en zie er vooral naar uit om binnenkort mijn collega’s face-to-face weer terug te zien. De digitale samenwerking duurt al lang genoeg!”

Werken bij de VRH