Voor één dag meldkamercentralist tijdens oud en nieuw

08 januari 2021

Sinds kort werkt Gladys als docent Vakbekwaamheid bij de VRH. Samen met een team zorgt zij ervoor dat onze brandweermensen vakbekwaam blijven en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen het brandweervak. Met oud en nieuw vervulde Gladys echter een heel andere rol. De jaarwisseling is namelijk een drukke periode voor de organisatie en op de meldkamer komen veel meer meldingen van incidenten binnen dan normaal. Daarom springen sommige collega’s bij. Zo ook Gladys, die voor één dag meldkamercentralist werd.

“Als je bij de VRH als nieuweling binnenkomt, is er echt veel aandacht voor je. Dat kenmerkt de VRH, ze willen je thuis laten voelen. Ik ben in juni begonnen met deze baan, middenin de coronacrisis. Maar toch voelde ik me direct op mijn plek. Tijdens mijn inwerktraject kwam ik voor het eerst in aanraking met de meldkamer, waar alle 112-meldingen binnenkomen. Toen er in november een oproep kwam voor extra handen tijdens de jaarwisseling, hoefde ik hier geen moment over na te denken; je voelt je nuttig wanneer je op zo’n dag iets kan betekenen voor de maatschappij.

Ter voorbereiding vonden er drie trainingsavonden plaats, waarbij we het systeem leerden kennen, training kregen in het aannemen en verwerken van meldingen en waarin ook volop realistisch werd geoefend. Tijdens de twee stagedagen die daarop volgden, mocht ik al direct echte meldingen aannemen. De eerste dag is dat heel spannend, maar gelukkig luistert er iemand mee die informatie in kan fluisteren als dat nodig is. Uiteindelijk werd ik ingeroosterd voor oudejaarsdag, van 12:00 tot 20:00 uur. Er kwamen voornamelijk meldingen binnen van container- en andere buitenbranden. Maar ook van een grote vuurwerkexplosie in Alphen aan den Rijn, waar zowel brandweer als politie en ambulance op af werden gestuurd. Wanneer je zo’n telefoontje hebt afgehandeld en ophangt, giert de adrenaline door je lijf. Ik zou het zo volgend jaar weer doen, ik houd wel van een beetje spanning.”

Gladys is docent vakbekwaamheid bij de VRH en poseert in een natuurgebied