“We bereiden ons zo goed als mogelijk voor!”

22 december 2020

Martijn is al maanden bezig met de voorbereidingen voor de jaarwisseling en vervult tijdens Oudejaarsavond zelf de rol van Hoofdofficier van Dienst (HOvD). “Het is een spannende, beruchte avond. Het is mooi om dit met elkaar voor te bereiden en met elkaar te doen! Ons doel is om zoveel mogelijk ongestoord de brandweerhulp te kunnen bieden, die wij altijd bieden. En daarbij trekken we een duidelijke lijn als het gaat om belediging, bedreiging en geweld”. We stellen vijf vragen aan Martijn:

Wat is de rol van de HOvD tijdens Oudejaarsavond?

Onze rol tijdens Oudejaarsavond is hetzelfde als tijdens alle andere HOvD-diensten. Bij grote incidenten komt een HOvD ter plaatse en op dat moment is hij de hoogste leidinggevende van de brandweer. Denk aan incidenten waar de classificatie ‘groot’ is gegeven en/of incidenten die complex of bijzonder zijn. Dan zijn er meerdere eenheden aan het werk onder leiding van de Officier van Dienst en zorgt de HOvD voor de totale commandovoering en afstemming met de partners. Hij maakt de strategische besluiten voor het incident en bepaalt de algehele operationele aanpak.

Martijn van Straten, hoofdofficier van dienst tijdens oud en nieuw

En hoe zien de voorbereidingen voor Oud en Nieuw eruit?

Onze voorbereidingen beginnen al in februari. Dan wordt de afgelopen jaarwisseling geëvalueerd en daar sluit de projectgroep van het komende jaar al bij aan. Vanaf dat moment starten we met de voorbereidingen. De jaarwisseling is de drukste avond en nacht van het jaar. We krijgen dan ongeveer 7% van het aantal meldingen per jaar op één dag te verwerken met een piek in de nacht. Een goede voorbereiding is essentieel. Dit doen we niet alleen, we werken nauw samen met andere hulpverleningsorganisaties zoals de politie, bevolkingszorg en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). En natuurlijk met de verschillende gemeenten in Haaglanden. Dat doen we sowieso altijd al, maar tijdens deze avond is dat nog veel intensiever.

En wat kun je dan concreet voorbereiden aan zo’n avond?

Met Oud en Nieuw werken we al jaren met onze maximale capaciteit. Dat wil zeggen dat al onze voertuigen in dienst zijn en bemenst worden. We schalen dus maximaal op. Dat brengt ook praktische zaken met zich mee, denk aan het beschikbaar maken van al het benodigde materieel en aan de logistieke zaken op de kazernes. Daar wordt het immers heel druk met personeel en materiaal. Denk daarnaast ook aan de samenwerking met partners. Vanuit het Algemeen Bestuur van onze regio  wordt bepaald welk beleid gevoerd wordt. Zijn vreugdevuren bijvoorbeeld wel of niet toegestaan? Ook adviseren we de gemeenten over bijvoorbeeld het zoveel mogelijk ophalen van afval op Oudejaarsdag en over het afsluiten van ondergrondse containers. Met de andere hulpverleningsorganisaties maken we afspraken rondom samen optrekken bij incidenten in onrustige gebieden of op welke wijze we elkaar die nacht kunnen vinden.

Wat betekent corona voor Oudejaarsdag dit jaar?

Ieder jaar brengt andere uitdagingen met zich mee. Zo was er vorig jaar het verbod op vreugdevuren en hebben we dit jaar corona. Natuurlijk is het wel spannend. Je hebt het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen. Daartegenover heb je dat mensen met Oud en Nieuw toch de straat op willen. Het is koffiedik kijken, we weten echt niet wat we kunnen verwachten. We houden het bij onszelf! We bereiden ons zo goed als mogelijk voor. En meer dan wat we nu gaan doen qua organisatie, is simpelweg niet mogelijk.

Wat wil je meegeven aan de inwoners van onze regio voor Oudejaarsavond?

Wij hebben ons zo goed als mogelijk voorbereid. Als er iets aan de hand is, kun je op ons rekenen! Het gaat een drukke avond worden, dus we vragen iedereen wel hun gezonde boerenverstand te gebruiken. En ligt er een kerstboom ergens op straat te branden? Of komt er rook uit een vrijstaande prullenbak? Gooi er dan zelf een emmer water overheen. Dat zou ons enorm helpen! Twijfel je toch? Bel ons dan!

Blushandschoen met sterretje