"We kunnen écht het verschil maken in crisissituaties"

22 oktober 2020

Bart, specialisme duiken

Bart werkt al bijna 12,5 jaar bij de brandweer. Hij is vrijwel direct na het afronden van zijn opleiding tot brandweerman, begonnen aan de opleiding Duiker. Inmiddels is hij ruim 10 jaar duiker en 8 jaar werkzaam als duiker bij kazerne Delft. “Ik ben als duiker begonnen bij het toenmalige Brandweer Zoetermeer. Ik kreeg de kans om het specialisme uit te oefenen en was er reuzenieuwsgierig naar. Het was een onbekende wereld voor me. Toen ik tijdens mijn brandweeropleiding de duikers bij een incident in actie zag, was ik daarvan onder de indruk. Al kort daarna startte ik zelf de opleiding tot Duiker. Van die keuze heb ik nog geen moment spijt gehad. We kunnen écht het verschil maken in crisissituaties”, zo vertelt Bart.

Oefenen

Duiken is een pittig specialisme. Het is daarom belangrijk dat er veel geoefend wordt. “Delft is een waterrijk gebied, waardoor we verschillende soorten oefenduiken kunnen maken. We proberen elke dienst het water in te gaan om te oefenen. Dat is ook nodig, want er moet elk jaar een aantal bijzondere duikoefeningen uitgevoerd worden. Voor zowel de duikers als de duikploegleiders is het belangrijk om met elkaar te blijven oefenen. We moeten bij een incident snel het water in, maar moeten door die snelheid onze eigen veiligheid niet vergeten. Zo checken we van tevoren en tijdens de inzet altijd het materiaal en de duikers.”

Gevarieerde inzetten

“Als duiker kan je ingezet worden bij verschillende incidenten van klein tot groot. Denk aan een persoon en voertuig te water of een fietsje aan de kant. Maar denk ook aan assistentie van de politie voor een verdachte telefoon/object die in het water ligt of iets dergelijks. Je weet nooit wat je te wachten staat.”

Portretfoto van duiker Bart

Allround duiker

Bart is allround duiker, dit betekent dat hij voor alle taken die horen bij het specialisme ingezet kan worden. Denk hierbij aan de rol van duikploegleider, chauffeur en assistent duikploegleider, reddingsduiker en veiligheidsduiker. “Wat ik leuk vind? Dat ik een bijdrage kan leveren om de nieuwe duikers vakbekwaam te maken én te houden. Het is zo mooi om te zien hoe iedereen super enthousiast is over het specialisme en taken heel precies uitvoert. Natuurlijk worden er ook wel eens grapjes gemaakt, ook dat hoort erbij.”

Bijzonder incident en goede samenwerking

Onze collega’s bij de brandweer maken veel bijzondere incidenten mee. Zo vertelt Bart ons over een incident in 2018 dat hem nog als de dag van vandaag is bijgebleven.

“We werden tegen middennacht gealarmeerd voor een voertuig te water. Ik was assistent duikploegleider. Ter plaatse was het één grote chaos: Er was een auto met hoge snelheid door een stenen brug heengereden, vervolgens tegen een boom geknald en in het water terecht gekomen. De schade was enorm, er lagen veel wrakstukken op de kade en in het water. Kazerne Centrum was als eerste ter plaatse. Bij een melding ‘voertuig te water’ worden standaard twee duikvoertuigen gealarmeerd. Toen wij aankwamen, was het slachtoffer nog niet gevonden. Collega’s van kazerne Centrum zochten bij het voertuig, wat een logische keuze was. We overlegden met elkaar over een inzetstrategie en kozen ervoor om ook een aantal meter van het voertuig af te zoeken. De auto had zo’n klap gehad, waardoor de kans groot was dat het slachtoffer verder bij het voertuig vandaan kon liggen. Dit was het geval. Binnen enkele minuten was het slachtoffer gevonden.

Bij de nabespreking van dit incident vielen alle puzzelstukjes in elkaar: mooi hoe iedereen zijn waardevolle aandeel leverde bij dit incident. Je kunt het niet alleen, je doet het echt samen bij de brandweer. En dat is zo waardevol.”

Duiker wordt klaargemaakt om te duiken

Werken bij de VRH