“Wij kunnen heel veel leren van brand”

08 december 2020

Robert, coördinator brandonderzoek

Met een vader die bij de vrijwillige brandweer zat, kon Robert niet achterblijven. Bijna 20 jaar geleden werd hij dan ook moeiteloos geworven als vrijwillig brandweerman voor de kazerne ’s-Gravenzande. Dit was het begin van een mooie carrière bij Brandweer Haaglanden, waar hij inmiddels fulltime werkt als coördinator brandonderzoek en brandonderzoeker. In zijn vrije tijd is hij nog steeds vrijwillig brandweerman.

“Wie had 20 jaar geleden gedacht dat ik nu brandonderzoeker zou zijn? Ik werkte in de incassowereld, voordat ik aan de slag ging als vrijwilliger bij de brandweer. En nu sta ik op en ga ik naar bed met brand”, vertelt Robert. In zijn dagelijkse werk is hij bezig met het onderzoeken van brand. “Waar is de brand begonnen? Hoe is de brandverloop? Welke sporen zie je? Maar ook: heeft de brandweer (preventieve) maatregelen genomen en wat is daar het effect van geweest? Het is belangrijk om ons optreden te evalueren en om te kijken hoe branden zich ontwikkelen, daar leren wij als brandweer van.”

Brandonderzoeker Robert op de foto in een uitgebrande kamer

Niet bang om vies te worden

“Als brandonderzoeker sta ik letterlijk met mijn poten in de klei. Nadat een brand geblust is, ga ik ter plaatse voor het onderzoek. Soms ben ik alleen, soms samen met iemand van de politie of een  verzekeringsmaatschappij. In feite doen we hetzelfde werk, maar dan met een andere bril op. Eenmaal in de woning geldt voor ieder hetzelfde: ‘we blijven spitten tot we onze vragen kunnen beantwoorden’. Als brandonderzoeker moet je dan ook niet bang zijn om vies te worden. En het is ook zeker geen 9-tot-5-baan.”

De ene brand is de andere niet

"De ene brand is de andere brand niet. Er zijn zoveel factoren betrokken bij brand, zoals temperatuur, materialen, luchttoevoer, en daarnaast zijn ook branden onderhevig aan maatschappelijke ontwikkelingen. Zo hebben we steeds vaker te maken met branden van elektrische auto’s, laadpalen en zonnepanelen. Dit soort branden vergt een andere aanpak”, licht Robert toe. In zijn rol als coördinator brandonderzoek probeert hij binnen de organisatie de mensen mee te nemen in deze ontwikkelingen. Ook houdt hij zich bezig met data-analyses en de doorontwikkeling van de functie brandonderzoeker.

Onschatbare waarde

“De brandweer in Nederland is pas sinds een jaar of twaalf bezig met het onderzoeken van branden. Voor die tijd stopte het voor ons na het blussen van de brand. Inmiddels weten we dat we er veel van kunnen leren en dat het achteraf onderzoeken van brand ons kan helpen bij een volgende inzet. We proberen daarom ook zoveel mogelijk belangrijke en interessante bevindingen te delen met onze collega’s in de Operationele Dienst. Zij zijn in een pand aanwezig tijdens een brand en zien zelf de brandhaarden en de ontwikkelingen van de brand. Die zien wij niet, we komen pas achteraf ter plaatse voor het onderzoek. Als zij begrijpen wat wij doen, dan kunnen zij weer van onschatbare waarde zijn voor ons verdere onderzoek!”

Nieuwe generatie brandonderzoekers

“We zijn volop in ontwikkeling. Ik ben trots als ik zie waar wij nu staan, zeker als je bedenkt dat we pas twaalf jaar bezig zijn. Voor de toekomst zie ik mooie kansen. Momenteel onderzoeken we alleen brand, maar we kunnen ook andere incidenten onderzoeken. We zijn opgeleid om te onderzoeken en analyseren en dat gaat verder dan brand. Daarnaast vind ik het leuk om de nieuwe generatie brandonderzoekers op te leiden en daarom ben ik sinds een aantal jaar ook docent en examinator brandonderzoek bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV)”, sluit Robert af.

Werken bij de VRH