Zeg eens ‘koekoek’!

27 oktober 2021

Gideon, brandweervrijwilliger

Mocht het ooit voorkomen dat je bij een incident met een slachtoffer iemand van de brandweer aan het slachtoffer hoort vragen:  “Kan je nog koekoek zeggen?” Wees dan niet ongerust. Het is een professional die niet de weg kwijt is. Koekoek geeft namelijk een indicatie over de toestand van het slachtoffer. Als de longen beschadigd zijn door rookinhalatie kan het slachtoffer namelijk niet de koekoek-klank maken door de vernauwing van de stembanden. Dus is snel medische assistentie een vereiste.

Onderdeel van het brandweerwerk is levensreddend handelen. Hiervoor krijgen wij, ongeveer twee keer per jaar instructie van experts op het gebied van het landelijk protocol levensreddend handelen brandweer (LPLHB). We krijgen ook de instructie Emergency Life Saver, kortweg ELS. Ja, het brandweer jargon zit vol afkortingen.

Bij LPLHB komen de basisvaardigheden van EHBO aanbod. Je moet hierbij denken aan reanimatie, aanbrengen van snelverband, omgaan met brandwonden of bloedingen ect. Het is van belang dat een situatie goed wordt ingeschat, want in het werkveld kunnen zich onvoorspelbare situaties voordoen. Hoe herken je bijvoorbeeld een beroerte? Wat te doen als iemand een allergische reactie ondergaat? Is het slachtoffer onderkoeld of heeft het slachtoffer verschijnselen van een shock? Voor veel mensen klinkt dit niet als een fijne situatie om in te verkeren. Maar ik verzeker je, hoe vaker je wordt getraind, hoe meer vertrouwen je krijgt.

Het herkennen en handelen in de praktijk zorgt voor een effectieve inzet en herstel van het slachtoffer. Voor het adequaat handelen in zo’n situatie is het dus echt van levensbelang dat kennis en kunde bijgehouden wordt. Een niet te onderschatten bonus factor is dat de kennis die je opdoet, ook toegepast kan worden in je eigen omgeving.

Zelf heb ik in het verleden op mijn werk een collega kunnen reanimeren, samen met een aantal BHV collega’s. Als snel herkende ik dat we moesten reanimeren door het gaspen (naar lucht happen) van mijn collega. Snel heb ik de AED gepakt, wetende dat de eerste minuten cruciaal zijn. Ik heb aan de receptioniste aangegeven dat de ambulance met spoed moest komen. Daarna de AED aangesloten zoals ik vaak op een pop heb geoefend en ben gestart met de reanimatie. Er gaat van alles door mijn hoofd,  doe borstcompressie op het ritme van ‘Staying Alive’ van de Bee Gees.  Na een salvo van borstcompressies begon de AED met de analyse van het hartritme. Er werd een schok geadviseerd, dus toegepast door het drukken op de knop. Na een heftige klap van de AED is mijn collega bijgekomen. Elke succesvolle reanimatie is heel erg fijn, zeker in deze situatie. Het is een gegeven dat niet elke reanimatie succesvol is, maar bij niets doen, overlijdt de persoon altijd.

Op ELS kom ik misschien nog een andere keer terug. Bij deze trainingen leren we hoe te handelen bij grootschalige incidenten waarbij veel slachtoffers betrokken zijn. Zo zie je maar, de brandweer is zeker niet alleen brand blussen. Nieuwsgierig geworden? Meld je aan als vrijwilliger op één van onze kazernes in het Westland, Midden-Delfland of Wassenaar via deze link https://www.vrh.nl/aanmelden-brandweervrijwilligers

Brandweerman Gideon poseert naast brandweerwagen

Werken bij de VRH