Als Officier van Dienst bij de brandweer

19 mei 2020

“Ik heb stoelen, tafels en beddengoed ingewisseld voor brandweerslangen, wagens en water. Van het reilen en zeilen van een hotel, naar het managen van brandweermannen en brandweervrouwen op de plek van een incident.” Marijke Halman rondde recent haar opleiding tot Officier van Dienst (OvD) af en werkt vanaf vandaag bij de Veiligheidsregio Haaglanden.

Sprong in het diepe

“Van jongs af aan ben ik al een mensen-mens. Ik wil mensen helpen en mensen om me heen hebben. Na mijn studie Hotelmanagement, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een vriend tipte me om eens bij de brandweer te kijken. Het was een sprong in het diepe, maar ik had geen betere keuze kunnen maken!”, aldus Marijke. Als OvD ben je ten tijde van een groot incident eindverantwoordelijk voor de brandweer inzet en de veiligheid van de brandweermensen op straat. Daarnaast ben je tijdens het incident vanuit de brandweer de aangewezen persoon voor de samenwerking en afstemming met partners zoals de politie, ambulance en gemeente.  

Opleiding

De opleiding tot OvD duurt 1,5 jaar en bestaat uit drie onderdelen met elk twee leergangen: “In het eerste half jaar volg je de leergang Specialist Operationele Voorbereiding en doe je de opleiding tot manschap. Je behaalt dan alle praktijk- en theoriediploma’s die brandweermannen en –vrouwen ook hebben. Het tweede half jaar heb je de leergang Operationeel Manager en de opleiding tot bevelvoerder. Je eindigt met de opleiding tot Officier van Dienst en de leergang Fire Safety Engineering. In deze module krijg je verdere verdieping over brandkenmerken en gebouwkenmerken. Je leert daarin bijvoorbeeld hoe brand zich kan ontwikkelen en wat voor effecten dat kan hebben op bijvoorbeeld branddoor- of overslag.”

Officier van Dienst Marijke Halman bij blussen van brand

"Mooie combi van binnen en buiten"

Nu Marijke klaar is met de opleiding, start ze met haar inwerktraject. Dit duurt naar verwachting tot begin 2021. Ze draait dan mee met ervaren Officieren van Dienst. Als ze klaar is met haar inwerktraject, gaat ze volledig meedraaien in het rooster. “Ik heb straks geregeld een 24-uurs dienst als Officier van Dienst. Daarnaast heb ik ook ‘gewoon’ een kantoorbaan binnen de Veiligheidsregio. Ik kom te werken binnen de afdeling Vakbekwaamheid en ga me bezig houden met een project over duurzame inzetbaarheid. Dit werk is voor mij de ideale combinatie van binnen en buiten. 

Meer informatie

Naast Marijke zijn ook Ferdi Verhulst en Souhail Ftiah (zie foto hieronder) vandaag gestart bij Veiligheidsregio Haaglanden als Officier van Dienst. Ben jij benieuwd naar wat Marijke, Ferdi en Souhail gaan doen? Kijk dan op www.brandweerofficier.nl

OVD