Beleidsondersteuner, brandweerman èn dronepiloot

30 juni 2020

Bas werkt als beleidsondersteuner bij de Veiligheidsregio Haaglanden. En als brandweerman (in opleiding) en als dronepiloot. Ja, je leest het goed… dronepiloot. Sinds november 2019 heeft de Veiligheidsregio Haaglanden zes opgeleide dronepiloten. Deze collega’s ondersteunen  brandweereenheden bij een incident om een beter beeld te krijgen. Dat doen ze met binnen- en buitendrones.

Opstarten pilot

“We zijn vorig jaar gestart met deze pilot. Het doel is om ervaring op te doen en om te kijken in hoeverre de drones een bijdrage leveren aan het bestrijden van incidenten. Het is dus echt een nieuwe ontwikkeling binnen de Veiligheidsregio Haaglanden. In eerste instantie waren we druk om de wet- en regelgeving rondom privacy en het vliegen zelf duidelijk te krijgen en natuurlijk om collega’s op te leiden.”

Dronepiloot Bas poseert met drone

Drieluik: gezagvoerder, waarnemer en sensorbediener  

“We gaan altijd met drie collega’s ter plaatse. Eén collega bestuurt de drone (gezagvoerder/piloot), één collega is verantwoordelijk voor de veiligheid van het luchtruim en omgeving (waarnemer) en één collega bestuurt de camera’s (sensorbediener). Er komt dus veel meer bij kijken dan ‘even’ een drone de lucht in sturen. We hebben dan ook best een uitgebreide opleiding moeten doen, waarin we stil stonden bij wet- en regelgeving, radiotelefonie (contact met luchtverkeersleiding) en besturing.”

Incidenten binnen en buiten de regio

“Sinds een aantal maanden zijn we operationeel en we hebben binnen en buiten de regio al meerdere inzetten gehad. Onlangs hadden we een grote brand in de duinen bij Kijkduin. Het was een onoverzichtelijke locatie en het was moeilijk om te lokaliseren waar precies geblust moest worden. Door middel van de warmtebeeldcamera van onze drone, konden we de collega’s de juiste informatie bieden en aanwijzingen geven. Ook hebben we een aantal inzetten buiten de regio gehad, zoals bij de natuurbranden in Limburg en bij een brand in een kerk in Hoogmade. Het is hartstikke tof dat we ook buiten onze regiogrenzen hulp kunnen bieden met onze drones.”

Toekomst

“Ik zie dit als een verrijking van mijn werk. Het is hartstikke leuk om te doen. Hoe de toekomst voor de dronepiloten eruit ziet, is nog niet helemaal duidelijk. We zijn volop ervaring aan het opdoen in deze pilot. Die duurt tot het einde van het jaar. In mijn ogen is het absoluut een meerwaarde. Natuurlijk moeten we een aantal dingen nog wel goed uitzoeken, bijvoorbeeld als het gaat om bemensing en hoe we dit op de lange termijn het meest effectief kunnen inrichten. Ook moeten we goed in kaart brengen wat er allemaal nodig is aan opleiding en bijscholing. De tijd zal het leren.”

Drones brandweer