“Eigenlijk dacht ik dat ik vanwege mijn leeftijd geen kans maakte”

18 november 2020

Dat je niet per se heel jong hoeft te zijn om als brandweerman aan de slag te gaan, bewijst Peter wel. Hij is afgelopen oktober op 56-jarige leeftijd gestart met de opleiding bij de vrijwillige brandweer.

Peter

“Eigenlijk dacht ik dat ik vanwege mijn leeftijd geen kans maakte. Maar door mijn carrière bij de korps mariniers en mijn interesse in sport ben ik altijd enorm fit gebleven, dus toen ik een oproep zag in de lokale krant dacht ik: ik ga het gewoon doen. Nadat ik mijn sollicitatie had ingediend, ging het heel snel. Ik kwam door alle keuringen heen en ben inmiddels in oktober gestart met de opleiding. Natuurlijk volgen veel jonge mensen de opleiding, maar ik moet zeggen dat de groep best gemêleerd is. Zo loopt de leeftijd uiteen van 18 tot 56 en alles ertussenin en hebben we ook twee vrouwen in de groep.

Als jong kereltje wilde ik altijd al bij de politie, brandweer of het leger in. De uitdagingen in het werk, het kameraadschap en teamwork; dat is wat mij trekt. Bij de korps mariniers ga je op een gegeven moment met ‘functioneel leeftijdsontslag’, dat is een standaardprocedure waar je niet onder uit kunt. Maar ik was voor mijn gevoel nog niet klaar met werken. Ik heb het brandweerwerk altijd heel mooi gevonden en door deze situatie kon ik er eindelijk mee beginnen. In ben fit, enthousiast en vind het prachtig werk!”

Vrijwilliger in opleiding Peter van den Berg poseert in uitrukkleding