Groots oefenen in Wassenaar

18 juli 2019

Bij de Veiligheidsregio Haaglanden wordt veel tijd en energie gestoken in het vakbekwaam houden van de manschappen, ook voor de leden van de vrijwillige Brandweer. Waar de beroepsmanschappen drie keer per week onder hun dienst oefenen, doen de vrijwilligers dat iedere week op een doordeweekse avond. Michael Verseput, oefenleider, organiseerde de oefenavond voor de kazerne Wassenaar. De laatste oefening voor de zomervakantie geven we een speciale invulling. Dat kan een groot incident zijn, maar ook een klein incident met een grote impact. Deze keer kozen we voor een groot incident waarbij allerlei hulpdiensten ingezet moesten worden. Dus niet alleen de brandweer. Ook de brandweer uit de andere regio Hollands Midden en de ambulancediensten werden betrokken bij de oefening.

Informatiebord met tekst 'Brandweeroefening'

Het oefenscenario

Het scenario speelt zich af op het Rijnlands Lyceum Wassenaar. Een pakketbezorger heeft per ongeluk een pakket met chemisch inhoud bij de school afgeleverd, welke hij voor een klaslokaal liet vallen waar op dat moment les wordt gegeven. Daarbij kwamen gevaarlijke stoffen vrij. De stof zorgt voor een brandend gevoel en daardoor breekt er paniek uit. In de stressreactie rennen mensen weg en wordt voor een lokaal verderop een gasbrandertje omgestoten en ontstaat er een brand op de tweede etage. Daardoor worden er op die etage een aantal mensen door rook en vuur in een lokaal ingesloten en beginnen ze om hulp te roepen. Tijdens de vlucht en de chemische stof zijn er gewonden gevallen.

Brandweermensen oefening in trappenhuis

En dan… 1, 2, 3.. actie!

De BHV’ers slaan alarm en beginnen met evacueren van de aanwezigen in het gebouw. De eerste brandweerauto (tankautospuit) uit Wassenaar arriveert al snel. Kort daarna gevolgd door wagens van de kazernes Monster, Voorschoten en Valkenburg.  Eerst wordt een plan gemaakt en gaan de ploegen een voor een naar binnen. De brandweerlieden gaan naar binnen om de brand te bestrijden en kijken of er gevaarlijke stoffen zijn. Ze gaan op zoek naar mogelijke slachtoffers en brengen ze in veiligheid aan de achterkant van het pand.

Aangezien er sprake is van vrijkomen gevaarlijke stoffen, wordt er een speciale ontsmetting unit CBRN (chemisch, biologisch, radiologisch of nucleair) ingezet. Alle slachtoffers worden ontsmet door brandweerlieden die hiervoor speciaal zijn opgeleid en turbofilterpakken dragen. Daarna worden de slachtoffers overgedragen aan de ambulancebroeders. Rond 21.45 uur volgt het signaal voor einde oefening. Nadat alle brandweerlieden zijn ontsmet volgt de evaluatie van de gehele oefening. Leermomenten voor de toekomst worden meegenomen.

Oefening personeel Veiligheidsregio Haaglanden

Kunnen we spreken van een geslaagde oefening?

“Het doel van deze oefening was om alle disciplines bij elkaar te brengen om de samenwerking op te zoeken met de naastgelegen kazernes in Hollands Midden. En dat is gelukt! Uiteraard komen we weer leerpunten tegen en die nemen we mee. Het was zeker een geslaagde oefening.”, aldus Michael Verseput.   

Inzet brandweermensen Veiligheidsregio Haaglanden