"Het is een prachtig, uitdagend en dynamisch vak"

30 december 2020

Mario en Marcel, voormalig Officier van Dienst

Als je de dienstjaren van Mario en Marcel bij elkaar optelt, tik je de vijftig jaar aan. Vijftig jaar waarin zij de rol van Officier van Dienst (OVD) vervullen. In deze rol deden zij de coördinatie rondom de incidentbestrijding van heel wat heftige incidenten. Tal van heftige, soms zelfs dodelijke, ongevallen, een incident aan de Beestenmarkt in Delft waar de brandweer maar liefst 36 uur in touw was, de vuurzee in Scheveningen tijdens de jaarwisseling van 2018 en noem maar op. Binnenkort dragen Mario en Marcel het stokje over aan een nieuwe lichting officieren.

“Als officier van dienst organiseer je de bestrijding van een incident. Wij komen ter plaatse bij grotere en complexere incidenten als er meerdere brandweereenheden aan het werk zijn. Waar zo’n eenheid bezig is met de bestrijding van een specifiek stuk van het incident, is de OVD verantwoordelijk voor het gehele incident. Onze eerste taak is om overzicht te brengen in een vaak onoverzichtelijke situatie. We denken onder andere na over de inzettactiek, de prioriteiten en ondersteuning” licht Mario toe. “Dit doen we aan de hand van de drie H’s, handjes, hersenen en hulpmiddelen, oftewel: “Wat heb ik nodig om dit incident succesvol te kunnen bestrijden?” vult Marcel aan.

Mario en Marcel bij de OVD auto

Of zo’n rol na zoveel dienstjaren nog wel leuk en uitdagend is, bewijzen de mannen als tijdens het interview het alarm afgaat in de kazerne Rijswijk. ‘Gebouwbrand’ klinkt het door de speakers, gevolgd door wat informatie over de melding. Mario en Marcel vergeten even dat ze in een interview zitten, steken de koppen bij elkaar en beginnen scenario’s uit te denken. Niet veel later, kijken ze lachend op. “Ja… zelfs na zoveel jaar is het nog steeds de mooiste baan die je kunt bedenken. Geen melding is hetzelfde!” vertelt Mario. “Je bent nooit uitgeleerd. Ook voor ons geldt dat we zomaar bij een incident komen en kunnen denken ‘wat gebeurt hier?’. Je bouwt in de jaren natuurlijk veel ervaring op en je hebt regelmatig herkenningspunten vanuit andere incidenten, maar je moet altijd op je hoede zijn. Je mag nooit zomaar ergens vanuit gaan. Dat is de grootse valkuil!”

Nieuwe lichting officieren

En juist daarom is het zo belangrijk dat de nieuwe officieren een goed inwerktraject krijgen. De basis daarvan wordt gelegd bij de OVD-leergang op de brandweeracademie. “Na deze opleiding is het een kwestie van ervaring opdoen, kilometers maken. Dat doen zij onder begeleiding van ervaren officieren. We kijken over de schouder mee met onze kersverse collega’s, evalueren incidenten”, licht Marcel toe. “Ook onze afdeling Vakbekwaamheid heeft een belangrijke rol in het klaarstomen van de nieuwe OVD-en èn ook in het vakbekwaam houden van het huidige officierenbestand. Zij organiseren realistische oefeningen en nemen ons mee in nieuwe ontwikkelingen in onze vakgebied. De maatschappij verandert razendsnel en wij moeten daarin meegaan als we de beste brandweerzorg willen blijven bieden.”  

Passie, verbinding en kennis

In het nieuwe jaar stromen een aantal nieuwe officieren van dienst in. Drie officieren vanuit een voltijdopleiding, waaronder Marijke en een aantal collega’s die vanuit andere functies binnen de brandweer doorstromen. “Ik weet nog hoe ik stond te popelen om te starten in deze functie. Het is een prachtig, uitdagend en dynamisch vak en ik gun het anderen ook om deze mooie rol te vervullen”, vertelt Mario. Wat de mannen de nieuwe officieren als tip willen meegeven? “Heb passie, maak verbinding en onderhoud je kennis!”, zeggen ze in koor. “Leer elkaars taal spreken, ook met de andere hulpverleners op straat, en laat eenieder in zijn waarde!”

Werken bij de VRH