Robin Veninga wordt vrijwillig bevelvoerder

07 juni 2019

Robin Veninga is al negen jaar werkzaam bij brandweer Haaglanden als vrijwillig manschap op kazerne ‘s-Gravenzande. In 2018 krijgt hij de mogelijkheid om door te groeien tot bevelvoerder, degene die leiding geeft aan de bemanning op de brandweerwagen. Over die mogelijkheid hoeft hij niet lang na te denken. Vol enthousiasme gaat hij de uitdaging aan! Nu, anderhalf jaar later, zit hij in de afrondende fase van de opleiding bevelvoerder en vertelt zijn verhaal.

Overdag aan het werk als IT-er bij het bedrijf Rexnord in ’s Gravenzande en tegelijkertijd oproepbaar als brandweerman. Voor Robin Veninga is het de normaalste zaak van de wereld. Al jarenlang werkt hij bij brandweer Haaglanden als vrijwilliger. “Als mijn pager afgaat, sta ik paraat . Het is mooi om op deze manier mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij én het is ook fijn dat mijn werkgever deze mogelijkheid biedt”, vertelt Robin Veninga.

VRH-collega Robin Veninga voor brandweerwagen

Kun je wat meer vertellen over de opleiding?

"De opleiding is onwijs leuk, vertelt Robin vol enthousiasme. "De opleiding start met veel theorie die we klassikaal behandelen. Het voelde aan het begin van de opleiding nog wat onwennig. We hadden stoelen neergezet waarbij ik rechts in de bevelvoerdersstoel moest zitten en fictief mensen moest aansturen." Normaal gesproken werd Robin als manschap aangestuurd door zijn bevelvoerder, nu worden de rollen dus omgedraaid. “Ik begon de aansturing aan het begin van de opleiding nog wat onzeker door vragen te stellen als: "Zou je alsjeblieft de eerste straal gereed willen maken?"", grapt Robin. "Dat is nu wel anders, ik weet nu wat er verwacht wordt en stuur veel directer aan. Dat is ook nodig."

Naast klassikale training, wordt er ook veel in de praktijk geoefend. Ïedere woensdagavond en eens per maand op zaterdag krijg ik cursus. Daarnaast zijn we tijdens de opleiding ook een hele week naar een oefencentrum geweest en wordt er één avond in de week geoefend met de hele ploeg."

Robin wordt vrijwillig bevelvoerder, dat maakt het in de praktijk nét even anders. "Bij een vrijwillige brandweerkazerne weet je nooit wie je achterin het brandweervoertuig hebt zitten. Dit is afhankelijk van wie beschikbaar is en als eerst ter plaatse is. Het is de kunst om als bevelvoerder alle sterke punten van je collega’s te combineren om op die manier een inzet zo goed mogelijk te laten verlopen."

Je zit nu in de afrondende fase van de opleiding. Hoe kijk je terug?

"Door deze opleiding kijk ik zo anders naar het brandweervak. Ik heb geleerd om altijd een aantal stappen vooruit te denken en diverse scenario’s voor te bereiden als we naar een incident rijden. De opleiding heeft mijn kennis erg verbreed. Ook kan ik deze kennis toepassen in mijn huidige werk als onderdeel van het preventieteam en hoofd BHV. De combi-functie is voor mij perfect: het ene moment zit ik achter mijn computer en ben ik druk bezig met dagelijkse werkzaamheden. Het andere moment red ik mens en dier."

VRH-collega Robin Veninga zittend achter bureau