Suriname ontmoet Nederland

16 oktober 2019

In 2017 is Brandweer Haaglanden een samenwerking aangegaan met het Korps Brandweer in Suriname. Het doel hiervan is om elkaar te versterken. Enerzijds met overtollige en gebruikte spullen en anderzijds met vakkennis. Lees hier meer over de samenwerking.

We vragen Olton meer te vertellen over zijn bezoek aan Nederland en hoe hij het hier ervaart: 

"Ik werk al 25 jaar bij de brandweer in Suriname. Eerst heb ik heel lang branden geblust en nu werk ik al ongeveer 10 jaar bij de afdeling PR/Communicatie. In dit team werken zeven mensen. Zelf werk ik onder ons afdelingshoofd. In Suriname noemen we mijn functie ‘onderhoofd’. Mijn werk is veelomvattend: woordvoering, voorlichting geven op scholen en bedrijven, de straten op om burgers voorlichting te geven. Dit doen we preventief: het voorkomen van brand, maar ook repressief: wat doe je als je brand hebt. Daarnaast onderhouden we ook onze website en Facebookpagina."

Surinaamse brandweercollega Olton Pinas poseert voor brandweerwagen

Waarom ben je nu in Nederland en hoe lang?

Er is een samenwerkingsverband tussen Suriname en Nederland. Ik ben nu een van de gelukkigen om een bezoek aan Nederland te brengen. We zijn met zijn vieren gekomen. We zitten allemaal op andere afdelingen en lopen daar mee. In totaal ben ik hier drie weken.  

Hoe vind je het hier?

Gaaf. Ik ben nu de gelukkige om een bezoek te brengen aan Nederland. Wat ik heel bijzonder vind is dat ik in Nederland door iedereen begroet word. Dat is in Suriname anders! Ik moet alleen erg wennen aan de temperatuur. Het is hier koud! 

Wat heb je gedaan en wat valt op?  

Ik ben naar veel verschillende locaties geweest. Denk aan de meldkamer, het trainingscentrum in Dordrecht, kantoor, een basisschool, de Universiteit van Leiden én ik heb verschillende kazernes bezocht. En wat me opvalt? Heel veel. Op het gebied van PR/Communicatie heb ik echt het een en ander genoteerd en wat ik ga teruggeven in Suriname. Denk aan het verbeteren van strategische communicatie, woordvoering, opstellen van persberichten en technisch contentbeheer (website en Facebook). Daar kunnen we zeker stappen in maken. Wat me ook opvalt is dat er heel veel eenheid is hier. Er wordt niet op je neergekeken en iedereen kent zijn taak. Alles wordt samen gedaan. Geen geklaag en geknor. De sfeer is hier super.

Wat vind je een verschil tussen het werk in Suriname en Nederland?

Wij werken met weinig middelen. We hebben maar twee computers op de afdeling. We hebben geen kopieermachine en op de printer moet je af en toe slaan. Anders doet hij het niet. Dat is moeilijk werken af en toe. Maar het lukt wel met weinig middelen.