Van 'psychiatrische kwalen' naar 'A1 voor acuut hartfalen'

18 augustus 2023

Eva, verpleegkundig centralist

“Reddingsbrigade Den Haag, AC Haaglanden over”. Nog altijd bezorgen deze woorden mij rillingen. Dit waren de woorden waarmee de meldkamer ons, Reddingsbrigade Den Haag, opriep via de mobilofoon.. Wanneer je deze zin hoorde, wist je dat je paraat moest gaan staan, want dan was er iemand in nood. Iedereen stond al klaar en wachtte in spanning af op wat voor melding er zou komen. Het wachten was ook het enige moment wanneer het doodstil was op de post. De meldkamer…. Wat een indrukwekkende baan moet dat zijn en hoe zou het er daar allemaal aan toegaan?

Aangenaam: Eva Zimmermann, 29 jaar, verpleegkundige en 11 jaar werkzaam geweest als vrijwilliger bij de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB). Een uit de hand gelopen hobby, waarbij ik ieder vrij uurtje op het strand te vinden was. Het Haagse strand bewaken per boot, auto of te voet. Drenkelingen, vermiste kinderen, kwallenbeten, EHBO’tjes, reanimaties en ga zo maar door. Acuut handelen was wel wat voor mij.

Als verpleegkundige heb ik de afgelopen acht jaar in de psychiatrie gewerkt: op een gesloten opname-afdeling bij Parnassia. Deze organisatie komt jullie ongetwijfeld bekend voor. Die verwarde personen die altijd bellen en met de meest vreemde verhalen komen. "Wat knap dat je hier kan werken!" kreeg ik vaak te horen. Maar waarom? Voor mij klinkt dat wat vreemd, want uiteindelijk blijven het gewoon mensen. Ze behoeven alleen een andere manier van zorg. Ik geef toe: dat vergt soms enige creativiteit. Maar dat vond ik juist altijd de uitdaging van het vak.

""

Het gedrag van mensen heb ik altijd interessant gevonden. Kijkend naar psychiatrische diagnoses als: schizofrenie, ADHD, persoonlijkheidsstoornissen etc. Vandaar dat ik in de psychiatrie ben gaan werken na mijn studie. Tegelijkertijd leek het me heel gaaf om te werken als verpleegkundige op een spoedeisende hulp of een ambulance. Waarom ik die kant niet ben opgegaan? Het is wat beschamend om te zeggen, maar ik ben niet zo van de gebroken botten en open verwondingen.

Als verpleegkundige klinkt dat misschien wat apart, maar zo heeft iedereen wat toch? Toch bleef ik altijd interesse houden voor niet alleen de psyché van de mens, maar juist ook voor de somatiek. Een voorbeeld: Je kunt een delier krijgen door een urineweginfectie en je kunt psychotisch worden als je dagen lang niet slaapt. Alles staat met elkaar in verbinding met elkaar en dat vind ik enorm interessant. Onlangs werd ik door een collega van de Reddingsbrigade benaderd die ook bij de Meldkamer Ambulancezorg werkt. Hij overtuigde mij om een dagje mee te lopen, zodat ik kon ervaren of dit werk wat voor mij zou zijn. Eigenlijk dacht ik dat ik nooit in aanmerking zou komen voor een baan als deze, want mijn enige ervaring als verpleegkundige was bij de GGZ. Wat ik niet wist, is dat de Meldkamer Ambulancezorg verschillende opleidingen aanbiedt zodat je jezelf kan ontwikkelen tot Verpleegkundig Centralist. Hoe mooi zou het zijn als ik mijn kennis en kunde als verpleegkundige en de dynamiek van de Reddingsbrigade kan combineren bij een baan op de meldkamer? Je raad het al… ik heb gesolliciteerd en mocht in juli gaan starten.  

Ik zal een keer per maand een column posten waarin ik jullie zal meenemen in mijn ontwikkeling en ervaringen als Verpleegkundig Centralist in opleiding bij de Meldkamer Ambulancezorg. Mijn volgende column? Die zal gaan over mijn allereerste werkdag op de Meldkamer Ambulancezorg. En wat een dag was dat!

Werken bij de VRH