Waterongevallenbestrijding: een afwisselend specialisme bij Brandweer Haaglanden

25 mei 2021

Als je aan de brandweer denkt, denk je al gauw aan het blussen van branden. Maar het werk van de brandweer is veel meer dan dat. Zo zet Brandweer Haaglanden regelmatig hun gespecialiseerde duikers in. Het  specialisme: Waterongevallenbestrijding (WOB). Zij redden  mensen en dieren uit het water. Het is een specialisme waar iets negatiefs aan lijkt te kleven. Het is koud en donker en je ziet niets onder water. ‘’Klopt niets van’’, zegt Mohamed, één van de duikers uit de B-ploeg van kazerne Centrum. ‘’WOB is het mooiste specialisme dat er is!’’ Samen met zijn ploeggenoot Tibor legt hij uit wat het specialisme zo mooi maakt.

Brandweerduikers Mohamed en Tibor

Volledige focus

Als brandweerduiker ben je specialist op het gebied van waterongevallen. Je primaire taak is het redden van slachtoffers in, op en onder water. Daarnaast kan een duikteam gevraagd worden voor het opsporen en bergen van objecten die gevaar opleveren voor het milieu of de scheepvaart. Mohamed is sinds 2020 duiker bij Brandweer Haaglanden. Wanneer hij onder water is, geeft hem dat vaak veel rust. “Daardoor kan ik me volledig focussen op wat ik moet doen. En ja, soms is het donker en heb je minder zicht. Hoe mooi is het dan om onder die omstandigheden de klus te klaren!’’

Samenwerken en oefenen

Het is belangrijk dat bij een waterongeval een duikploeg snel ter plaatse is. Een goede samenwerking tijdens een waterongeval is hier van belang. Tibor vult aan: “Onder water ben je op je zelf aangewezen, maar je staat er niet alleen voor. Een duikteam bestaat uit een duikploegleider, reddingsduiker, reserveduiker en een chauffeur/assistent. Zij staan in directe verbinding met elkaar tijdens een inzet. Ook is het van belang dat er een minimaal aantal duiken per jaar wordt gemaakt. Dat betekent dat brandweercollega’s die dit specialisme uitvoeren  elke dienstdag oefenen. Niet alleen onder water, maar ook oppervlaktereddingen in het binnenwater en aan de kust worden geoefend. Dat maakt WOB zo’n afwisselend specialisme’’.

Als enige in Nederland twee beroepsduikploegen

De VRH beschikt als enige regio in Nederland over twee beroepsduikploegen op de kazernes Centrum en Delft. Daarnaast bestaat het Surf & Rescueteam van kazerne Scheveningen uit speciaal opgeleide collega’s voor redding vanaf het strand. Beide teams komen in actie bij incidenten op en onder water, 24/7, 365 dagen per jaar.  

Wil je nog meer weten over de brandweerduikers van de VRH? Bekijk dan deze video: Duiken bij brandweer Haaglanden - YouTube